Nieuwjaarsrede 2004 Gelukkig nieuwjaar

An article, posted more than 20 years ago filed in nieuwjaar, rede, politiek, informatie, 2005, grenzen, berekenen, idealen & studie.

“Een gelukkige kerstvakantie heb ik u dit jaar niet toegewenst, net zoals ik heb nagelaten u een goed uiteinde te wensen. Naar het schijnt zou ik nog tot Drie Koningen (6 januari) de mogelijkheid hebben om u een gelukkig nieuwjaar te wensen. Verder hoop ik u nu te mogen verblijden met de, nu al bijna traditie geworden, murb’s jaarwisselingsboodschap (of hoe het dan ook de voorgaande jaren heeft mogen heten…). Bij deze wens u in ieder geval eerst alvast een gelukkig nieuwjaar!

Vorig jaar zal ik het waarschijnlijk vooral hebben gehad over de oorlog(en) in het midden oosten, die nu ‘over’ zijn. Ik heb 2 maal op de dam gestaan om tegen de onlangs ‘afgeronde’ oorlog te protesteren. Maar hielpen deed het niet. Demonstreren heeft ook geen zin, is mij verteld. Onze volksvertegenwoordigers die democratisch zijn verkozen hebben ertoe besloten. Ik slaap ook liever vier jaar lang.

Was het maar waar, dat ik vier jaar lang kon slapen. Voor mij persoonlijk was het nogal een druk jaar waarin ik eigenlijk murb-oneigenlijk weinig de kans heb gekregen uitvoerig het nieuws te kunnen volgen en vooral te begrijpen.

Het was vooral druk, maar het heeft de resultaten niet mogen drukken. Zonder enige vertraging ben ik dit jaar begonnen aan mijn vierde jaar. Voor de afwisseling begon het vierde studie-jaar in Hilversum waar ik dit jaar hoop af te studeren en met een ‘European Media Master of Arts’-titel naar huis te worden gestuurd. Zou ik nu een carrière najagen, hebben sommigen zich afgevraagd. Ik heb me echter voor te bereiden op de vraag: “Wat nu?”

Vragen. Afgelopen jaar, en nog steeds, heb ik me vaak af gevraagd: “Wat gebeurd er??” Complete onwetendheid. De politiek moet toegankelijker, terwijl de problemen het tegengestelde proberen na te streven. Bestond de politiek nog maar uit oninteressante, oude, grijze mannen die, met hun gezonde wijze verstand en levenservaring, oplossingen voor problemen konden vinden. Of waren dat de jaren ‘50?

Kon alles maar berekend worden. Konden de schijnbaar toekomst voorspellende formules van het CBS maar opgelost worden. Ze kunnen er in ieder geval een verkiezingsuitslag mee beïnvloeden.

Voor mensen gaan grenzen weer dicht terwijl geld en informatiestromen zich net zo slecht laten tegenhouden als de vervuilde, of minder vervuilde, lucht. Bang voor het logische terwijl we het onzichtbare schuwen. Ondertussen licht de wereld compleet uit haar balans en de gevolgen beginnen zichtbaar te worden.

Liever dan muziek. Muziek daar vond ik ook dit jaar weer mijn rust in. Vooral het maken er van. De CD van fjord is bijna gereed en zal dit jaar dan ook te koop zijn bij onderongetekend. Op http://fjord.tk kun je meer informatie hierover krijgen.

Spelen in Fjord heeft er dit jaar ook voor gezorgd dat murb Knofje heeft mogen ontmoeten. Dé reden waarom een gitarist immers gitarist wordt in een band. Knofje is Marielle die zeer toevallig (echt!) ook studeerde in Hilversum. En ze wou mijn vriendinnetje wel zijn, hetgeen wederzijds was. Zo kan ik alles even te vergeten en gewoon blij zijn :-)

Hoewel het komende jaar waarschijnlijk niet minder druk zal zijn, en onzeker… we doen het toch allemaal maar om één ding: “Wij zijn op aarde om God te dienen en daardoor hier en hiernamaals gelukkig te worden” (Laten we dan God vervangen door ‘ons allen’ en hiernamaals maar door ons collectieve geheugen…). Kijkt Vooruit!

Gegroet wordt U!”

Zo sprak :murb:

ps. Mocht iemand nog enkele murbed e-mails in zijn of haar archief hebben liggen, ik zou het leuk vinden als je ze mij zou kunnen mailen, ze zijn geheel uit mijn archief verdwenen… :(

Op de hoogte blijven?

Maandelijks maak ik een selectie artikelen en zorg ik voor wat extra context bij de meer technische stukken. Schrijf je hieronder in:

Mailfrequentie = 1x per maand. Je privacy wordt serieus genomen: de mailinglijst bestaat alleen op onze servers.