murb bestaat 6 jaar. Een goed moment om terug te blikken op de opdrachten van weleer. Deze keer: HeerlijkZoeken
HeerlijkZoeken is een zoekmachine voor recepten in kookboeken, en sinds enige tijd ook foodblogs.
Het internet staat vol met recepten, maar de kwaliteit is zeer wisselend. In veel boekenkasten, in het bijzonder die van kookliefhebbers, staan veel kookboeken met mooie recepten, maar de recepten zijn slecht vindbaar. De boeken verstoffen terwijl het gemak van online zoeken het wint van de hang naar hoge kwaliteit. Ook de meeste kookliefhebbers zijn toch satisficers. Het wordt tijd dat die lekkere recepten veel beter doorzoekbaar worden, zo dacht Peter Bakker, mijn oud werkgever en kookgek.
Samen zijn we de beste zoekmachine voor recepten gaan bouwen die niet alleen het beste van het web naar boven tovert maar vooral ook het beste uit die mooie kookboeken die je ooit hebt aangeschaft. Een op het oog eenvoudige zoekmachine die verwijst naar pagina’s in kookboeken of doorverwijst naar de blogposts waar de recepten te vinden zijn. Mensen met een kookboeken- of blogverzameling kunnen een eigen boekenplank aanmaken zodat ze alleen recepten vinden uit collecties waaruit ze resultaten willen ontvangen.
De uitdaging bij HeerlijkZoeken was tweeledig. In de eerste plaats had ik nog niet eerder een dermate complex zoekprobleem hoeven op te lossen. In de tweede plaats was (en is :) ) het een uitdaging op het vlak van bedrijfsontwikkeling.
Ik wist al langer dat een zoekmachine bouwen niet eenvoudig zou zijn. Mijn uitgangspunt is dan meestal ook om de interface op een goede wijze te structureren zodat zoeken niet nodig is (al maak ik pagina’s wel altijd vindbaar voor de zoekmachines).
De bak met recepten is werd echter té groot (op het moment van schrijven zo’n 15.000) om alleen met filters door te spitten. Aan de andere kant moest het wel zo gebruiksvriendelijk blijven als het invoerveld van Google, maar moest het meer zijn dan een simpele zogenaamde “fuzzy search” die antwoorden geeft op basis van (bijna) gelijke tekst.
Ingrediënten zijn niet in een eenvoudige navigatie hiërarchie te plaatsen. Er zijn bijvoorbeeld al simpelweg te veel ingrediënten. En bedenk vervolgens dat een recept veel meer ingrediënten kent en je verdwaalt snel. En bedenk dan dat je te maken kunt hebben met synoniemen en soorten ingrediënten… Al deze kennis die nodig is om een goede zoekmachine te bouwen moest vastgelegd worden en gevoed worden aan de zoekmachine die we gebruikten (ElasticSearch). Simpelweg een laagje fuzzy search met wat kwaliteitswegingen bleek al snel onvoldoende1.
Een andere belangrijke uitdaging was, en is nog steeds, de ontwikkeling van HeerlijkZoeken als bedrijf; ik ben immers ook mede-eigenaar. Ons idee is nog steeds dat we waarde toevoegen aan kookboeken voor eigenaren hiervan. Deze waarde is geld waard en daarom verkopen we abonnementen voor HeerlijkZoeken. Dit is echter niet eenvoudig omdat we dan wel een groot deel van de boekenverzameling van die eigenaar moeten hebben, iets waarvoor we afhankelijk zijn van de uitgevers van kookboeken. Uitgevers hebben het echter erg druk, slaan recepten meestal niet gestructureerd op, en moeten dus ontzorgt worden en vertrouwen hebben in het feit dat wij serieus en met respect omgaan met hun product. We moeten dus ook een serieuze partij zijn, en het vertrouwen winnen. We zijn daarom ook gaan samenwerken met de organisator van de Kookboek van het Jaar verkiezing, Fusina Verloop. Aan de andere kant zijn we ook steeds meer online ‘auteurs’-content gaan indexeren (lees: blogs). Om er maar voor te zorgen dat we de perfecte oplossing zijn voor onze eindgebruikers.
We kregen de kans om ons product te presenteren tijden de 8ste Kookboek van het Jaar verkiezing (van Fusina Verloop). Dit heeft ons veel positieve reacties opgeleverd en ook de nodige media aandacht. Veel kookboekenliefhebbers waren direct enthousiast over het concept. Bloggers reageren enthousiast over opname in onze index. En nu onze bak met recepten steeds leuker wordt om door te spitten groeit ook het aantal gebruikers, gebruikers die we ook steeds blijer kunnen maken met interessante nieuwe features. Al blijft het soms zoeken naar de juiste balans tussen mogelijkheden en eenvoud heb ik een zeer goed gevoel bij HeerlijkZoeken, wat het nu is, en wat het nog gaat worden.
1Ik ga nog voorbij aan een PDF parser die geschreven is voor HeerlijkZoeken zodat we versneld boeken kunnen importeren met een standaardopmaak; het managen van synoniemen en categorieën… :)
Vond je dit leuk, volg me op Mastodon, voeg die RSS, euh ATOM feed toe aan je feedreader, of schrijf je hieronder in op mijn nieuwsbrief.
Dit artikel van murblog van Maarten Brouwers (murb) is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie .