New image | New article

ERP systemen en gebruiksvriendelijkheid

Blader door een blaadje voor ondernemers en er staan advertenties in van bedrijven die ERP systemen aan de man brengen. ERP systemen, in goed Nederlands: enterprise resource planning. Mooi natuurlijk dat dat kan, maar heb je daar als klein bedrijf nu ook wat aan? (een vervolg op alweer een drie jaar oude post over ERP, MKB en nut)

Redenen om een ERP systeem te installeren zijn allereerst het verbeteren van de efficiëntie, betere integratie tussen systemen en afdelingen en risico te mijden door het hebben van een actueel inzicht (Oliver & Romm, 2000). Redenen om bestaande systemen te verbeten zijn vaak om nog hogere performance te bereiken, en niet alleen risico te mijden, maar ook te komen tot nieuwe inzichten over hoe de organisatie draait en wellicht beter kan draaien.

Door betere integratie hoeft er minder opnieuw ingetypt te worden. Verder zijn oudere systemen soms dermate lastig te onderhouden, dat ze een serieuze bedreiging vormen op de lange termijn. Typische eigenschappen...

Continue reading...


Dan had je maar niet...

An article, posted 12 days ago filed in , , , , & .

Veel programmeurs zijn naast lichtelijk autistisch ook lichtelijk anarchistisch. Informatie moet vrij zijn, code het liefst openbaar, er moet gehackt kunnen worden en alsjeblieft geen centrale autoriteit. Maar hoe om te gaan met dat anarchistische resultaat, het internet?

Deels komt de anarchistische grondhouding van programmeurs voort uit de academische wereld waaruit de IT voortkomt en waarin beeldbepalende technologieën als het internet groot zijn geworden (nadat het door de Amerikaanse defensie was opgezet). Voor de vooruitgang is dit zeer goed geweest, juist dankzij het nagenoeg niet aanwezig zijn van belemmeringen en de continue uitwisseling van ideeën kon het internet onbegrensd groeien tot wat het nu is.

Wat gecreëerd is in een anarchistisch milieu gedraagt zich echter ook anarchistisch en zo zitten we nu met een internet dat op zich wel redelijk veilig kán zijn, maar wel alleen wanneer je om kunt gaan met die anarchie en je jezelf weet te beschermen. En dat is jammer, want...

Continue reading...

Enquêtes

An article, posted about one month ago filed in , , , & .

Zocht naar iets anders, maar kwam dit stukje tegen in een oude (digitale) map. Het mapje had als naam 2002, waarschijnlijk het jaartal waarin het geschreven was, ben het eigenlijk nog steeds met m’n 12 jaar jongere zelf eens:

Niet zo lang geleden liep ik samen met mijn moeder door de stad. Al lopende werden wij aangesproken door een stel enquêteurs. Ik weigerde direct, in de hoop zo snel mogelijk weer m’n eigen gang te kunnen gaan. M’n moeder stond echter de vrouw vriendelijk te woord en liet al haar persoonlijke informatie los.

Enquêteurs, mensen die alles van je willen weten, alsof ze zelf niets weten! Wie ben je, waar kom je verdaan, wat verdien je, postcode, hobbies, leeftijd? Op welke partij stemt u? Ik zeg EL PEE EF… u? A, B of C?

Statistieken worden gebaseerd op dit soort vragen. Wie beantwoord ze echter nog? M’n moeder…Zucht. In de tijd dat mijn moeder bezig was met vriendelijk de vragen van de enquêteur te beantwoorden stapelden...

Continue reading...

Privacy versus censuur?

An article, posted 2 months ago filed in , , , & .

Afgelopen dinsdag oordeelde het Europese hof dat “de exploitant van een internetzoekmachine verantwoordelijk is voor de door hem verrichte verwerking van persoonsgegevens die worden weergegeven op door derden gepubliceerde webpagina.” En vervolgt: “Aldus kan, wanneer na een zoekopdracht op de naam van een persoon de resultatenlijst een koppeling weergeeft naar een webpagina die informatie over de betrokkene bevat, de betrokkene zich rechtstreeks tot de exploitant richten of, wanneer deze geen gevolg geeft aan zijn verzoek, tot de bevoegde autoriteiten om, onder bepaalde voorwaarden, deze koppeling van de resultatenlijst te laten verwijderen.”

“Het hek is van de dam,” zo luidt de reactie van velen die zich verzetten tegen iedere vorm van censuur. Want ondanks dat deze persoon hinder ondervond van zijn de gemakkelijk vindbare problematiek rondom zijn oude schuldproblemen, is het geen onwaarheid wat hier verspreid was. Zo zei oprichter Jimmy Wales van...

Continue reading...

Techniek & privacy

An article, posted 2 months ago filed in , , , , , , , & .

Er wordt wel eens gezegd dat we steeds minder geven om privacy. Er wordt dan bijvoorbeeld verwezen naar wat we allemaal wel niet op het internet zetten. Hiermee worden dan vaak de sociale netwerken bedoeld waar veel wordt gedeeld. Maar het elkaar opzoeken in de weekenden wordt toch ook niet gezien als een signaal dat wij geen zin hebben in een eigen privé domein? De samenscholingen binnen sociale netwerken zijn zo diffuus en ongecontroleerd dat het meer vergelijkbaar is met spreken op een festival of evenement met vage bekenden dan een privé-setting waarin je echt jezelf kunt zijn. De meeste mensen zetten dan ook niet iets op dat internet (het sociale internet) dat ze niet willen delen (mijn posts zijn daarom ook standaard publiek, om gewoon alle illusie weg te nemen).

Het internet is meer dan sociale netwerken. Soms is het een uitbreiding van onszelf (en slaan we onze gedachtes extern op in clouddiensten), andere keren een uitbreiding van onze levensruimte: publieke levensruimte...

Continue reading...

Consideration: attention, trust & singularity

Attention is scarce and so called information is being thrown at us at exponentially growing speed. So I guess it is fair to assume we’d rather not pay attention to made up stuff, only discovering later that it is all bullshit (or low quality entertainment ;) ).

Todays tools for filtering are mostly using quantitative methods to help you find the right stuff, not really smart and effectively using ad populum reasoning for deciding about what is right - which is a fallacy.

Singularity, the moment when computers outsmart humans, could be really good for us. Singularity is not, or should not be, about machine vs. man, but about how the machine can extend man (in certain tasks) with its ever expanding resources. Allowing us to focus on what is really important (or enjoyable).

If we can only trust the machine. Or the driver of that machine (paraphrasing Douglas Rushkof )

Image Creative Commons licensed by Jorge Franganillo

Continue reading...

Wat is privacy eigenlijk?

An article, posted 4 months ago filed in , , & .

De afgelopen tijd is privacy redelijk vaak in het nieuws geweest. Maar wat is het eigenlijk? Ook ikzelf, al bekommer ik me er regelmatig over, heb soms wel wat moeite met het uitleggen van wat het is en het belang ervan. De komende tijd wil ik daarom enkele artikelen aan dit onderwerp besteden.

Illustratie van: Deian Sedlarsk, uit: They will speak in my stead - virtual exhibition (licentie: creative commons non-commercial no derivatives)

Wat anderen zeggen dat privacy isVolledige overeenstemming over wat privacy nu eigenlijk is, is er niet echt. Een ruime definitie komt van de verenigde naties, uit de rechten van de mens (artikel 12):

No one shall be subjected to arbitrary interference with his privacy, family, home or correspondence, nor to attacks upon his honour and reputation. Everyone has the right to the protection of the law against such interference or attacks.

Hoewel het vaak wordt beschouwd als het recht om alleen, of in select gezelschap gedachten te kunnen uitwisselen...

Continue reading...

Rijk worden zoals Bill Gates?

An article, posted 6 months ago filed in , , & .

“Niet slim.” zei onlangs een potentiële klant tegen mij toen ik hem vertelde dat ze de code natuurlijk gewoon mochten hebben. Zodat ze er zelf bijvoorbeeld verder mee zouden kunnen gaan.

Ach, het is maar hoe je het wilt zien. Ik vertrouw er op dat ik kwaliteit lever, en dat die kwaliteit bijdraagt aan het bedrijf. Doe ik dat niet langer en denkt het bedrijf het zelf beter te kunnen dan laat ik ze liever gewoon doorwerken met de code die ik uiteindelijk ook deels voor hen heb geschreven1. Frustreren is kinderachtig.

“Maar, Bill Gates is er rijk mee geworden!” Wel ja, ik word dan zo misschien niet in staat gesteld om een fonds op te richten dat probeert bepaalde ziektes de derde wereld landen uit te krijgen, maar om nou te zeggen dat ik verlegen zit om werk… Wanneer ik computercode schrijf, dan schrijf ik dat in de overtuiging dat ik het niet weer zou moeten hoeven te doen. En wat is er mooier dan dat iemand anders het ook niet weer opnieuw hoeft te doen...

Continue reading...

Nieuwjaarsrede 2014: eindig het armoedige nationalisme

An article, posted 6 months ago filed in , , , , & .

Kent u dat, dat gevoel van schaarste, dat u bijvoorbeeld niet genoeg muziek kent om iedere gemoedstoestand van uzelf te duiden? Ik wel. Ik wordt om de zoveel tijd bevangen door een naar gevoel van hebberigheid naar meer muziek. Ik luister dan vluchtig en oppervlakkig naar muziek en geniet er niet langer meer van. Best ellendig eigenlijk; het ervaren van schaarste.

Maar vanzelfsprekend, jullie kennen het gevoel! Jullie hebben het dit jaar zelf mogen ervaren hoe het is om niet de nieuwjaarsrede te kunnen lezen voor je goed en wel aan de slag ging in het nieuwe jaar. Dat is dus armoede. Fijn, zo heb ik (geheel onbedoeld) een mooi referentiekader geschapen voor de middenklassers onder de lezers! Mijn excuses voor de tunnelvisie die dit de afgelopen maand heeft veroorzaakt, we gaan u er snel vanaf helpen.

Anti-nationalistDat de bezorging van deze jaarlijks terugkerende, moraliserende, docerende en met-selectief-gekozen-bronnen-onderbouwde nieuwjaarsrede dit jaar verlaat kwam werd veroorzaakt...

Continue reading...

Increasing the haystack

An article, posted 6 months ago filed in , , , & .

Facebook is doing another tweak on the timeline algorithm because they want “to show people the most interesting stories at the top of their feed”. Ok, sounds fair.

But then their announcement says: “Through testing, we have found that when people see more text status updates on Facebook they write more status updates themselves.”

In other words: updates invite updates. It doesn’t work for pages, though, as they “noticed that this effect wasn’t true for text status updates from Pages.” Guess people want to be as noisy as their friends. We’re social animals. But pages are not animals, so we won’t be as noisy as them. Hence we’ll receive more animal/friends-updates and less from pages. Even though some of the pages you’ll probably follow/liked because they’re so damn informative, more informative than your ever bullshitting friends :)

Anyhow, recap. So Facebook changed the algorithm to show people the most...

Continue reading...

murb blog