Overwegingen warmtepomp in een VvE appartement

An article, posted almost 2 years ago filed in duurzaam & vve.

Ik woon nu twee jaar in een appartementencomplex. Gasloos gaan in een volledig eigen huis is complex, in een appartementencomplex met een VvE is misschien allemaal net weer wat complexer (al is het effect wel weer groter als eenmaal de kogel door de kerk is). Het complex voldoet aan energielabel A; het is een relatief nieuw complex uit ~2010. Momenteel zijn we nog zonnepaneelloos, maar daar wordt inmiddels aan gewerkt :) Deel twee is dat de appartementen gasloos kunnen worden (of in ieder geval duurzamer verwarmd kunnen worden). En dus kijken we naar warmte pompen. Hieronder wat ik daarover nu weet (dit is een iets aangepast bericht dat ik naar wat geïnteresseerde mede-bewoners had gestuurd):

De bodem in? Of uit de lucht?

Een warmtepomp kun je doen ter ondersteuning van een CV installatie, of om volledig elektrisch te gaan, iets waar ik erg in geïnteresseerd ben: Om niet langer fossiele brandstoffen te verstoken en de gasaansluiting niet meer te hoeven hebben. Sinds kort koken wij op inductie en hebben we beneden warm water uit een kokendwaterkraan (daarmee besparen we volgens mij energie; het duurde lang voordat warm water bij onze kraan was) en inductie (sowieso al CO₂ besparend omdat het een efficiëntere manier van verwarmen is dan gas). Rest dus nog de verwarming, douche en een incidenteel bad (we hebben een dochtertje).

Volgens mij gingen warmtepompen ‘vroeger’ altijd de grond in, en dat zou in ons geval betekenen dat we een grote centrale opslag moeten hebben, warmtenet intern moeten gaan aanleggen etc. Dan lijkt een lucht/water warmtepomp een praktischere oplossing. En sinds enige tijd zijn die zelfs zo compact dat ze in een appartement lijken te passen. Zeker omdat wij allen(?) al een WTW installatie hebben zou het wel eens zo kunnen zijn dat er weinig tot geen aanpassingen nodig zijn om alle appartementen te laten werken met een luchtwarmte pomp die ook lucht van buiten gebruikt wanneer dat gunstiger is. De NIBE F730 voldoet bijvoorbeeld aan die eis.

COP

Volledig elektrisch, zonder WTW, diezelfde warmte opwekken is vooralsnog minder duurzaam dan een HR ketel. Vandaar dat je een warmtepomp wilt hebben met een zo’n hoog mogelijke COP (b.v. COP van 3: 1 kWh elektriciteit => 3 kWh warmte (2kWh onttrokken uit de omgeving)). Uiteindelijk wordt alle elektriciteit natuurlijk groen / CO₂ vrij, maar het helpt dan nog steeds wanneer we de meest efficiënte manier van verwarmen gebruiken. Warmtepompen werken daarbij het best als ze een relatief klein temperatuurverschil moeten overbruggen, je wil dus ook met een lagere temperatuur verwarmen. Begin winter heb ik de CV ketel ingesteld op 30 graden, dat bleek iets te laag, maar met 35 graden konden wij het appartement warm houden (minimaal 19 graden, soms 20/21 graden).

Uitgangspositie

Onze uitgangspositie (veelal nog voordat we de verwarmingstemperatuur hebben verlaagd & naar inductie zijn gegaan, al is dat allemaal niet heel duidelijk zichtbaar in de metingen (alles is t.o.v. vorig jaar naar beneden gegaan :)):

Financieel

Omdat we onlangs best wat grote investeringen hadden gedaan (keuken) wilde ik even pas op de plaats maken, maar anderzijds verdient het zich wellicht ook weer terug? 1432 kWh elektriciteit kost ons met de huidige prijzen van onze leverancier Pure Energie €372 extra en zou ons €952,08 besparen (inclusief besparing geen vastrecht meer; netto €580); de NIBE kost ongeveer €9.950, €2550 subsidie; maar installatie zal wel ten minste hetzelfde kosten; ergo €10000) ~ terugverdientijd van 17 jaar; ik vrees dat dat de levensduur van het apparaat overstijgt, maar anderzijds wordt het absolute verschil vast groter (nb. energielabel van de NIBE rapporteert COPs hoger dan 3 te zijn, soms hoger dan 4, maar goed, is wel rapportage door de fabrikant in vast de meest optimale omstandigheden, brengt wel de terugverdientijd naar 15 jaar).

Alternatieven

Vooralsnog denk ik dat een intern geplaatste warmtepomp het gemakkelijkst is te installeren in onze situatie.

Verder

Om wat meer gezamenlijk op te trekken, als jullie niet afgeschrikt zijn van de mogelijke investering, is het wellicht een idee om te kijken of de wensen en behoeften ook daadwerkelijk gelijkend zijn. Misschien goed om die ook te delen:

Vragen

Ik stel eigenlijk voor om ook even het duurzaam MJOP af te wachten, hetgeen ook voor de volgende VvE vergadering is besteld (die clubs die die dingen opstellen zijn volgens mij echter wat overvraagd), en kijken wat daarin gaat gebeuren voor een gezamenlijke aanpak. Ik vermoed zelf, hoe graag ik ook gasloos zou willen, andere investeringen een meer CO₂ / energie besparen per €, maar bij deze dus mijn overwegingen.

Op de hoogte blijven?

Maandelijks maak ik een selectie artikelen en zorg ik voor wat extra context bij de meer technische stukken. Schrijf je hieronder in:

Mailfrequentie = 1x per maand. Je privacy wordt serieus genomen: de mailinglijst bestaat alleen op onze servers.