Het wordt weliswaar steeds gemakkelijker om speciale lettertypen te gebruiken, maar het probleem blijft: chaos, en licenties. Terugkijkend is het misschien meer een hype en de nu gemakkelijk
Zo vond ik enige tijd geleden een handig overzichtsartikel van Smashing Magazine over diensten die het gebruik van andere lettertypes eindelijk eens op een volwassen niveau brengen (en nee, niet met vuile Flash technieken), op aanvulling op m’n andere bookmarks rondom @font-face.
Maar onderliggend bestaat nog steeds het licentie probleem: De lettertypes waarmee je lokaal, op je eigen machine mee werkt, zijn niet bij lange na niet de fonts die je op internet zomaar mee kunt meeleveren. Of je krijgt te maken met DRM achtige constructies, hetgeen het cross browser implementeren niet gemakkelijker maakt. Dus eigenlijk is de enige oplossing je vrijheid voortijdig inperken (maar dat is inherent aan het werk van een designer op het web) en een aparte set maken op je computer van fonts die je probleemloos kunt gebruiken.
Kortom: zet de lettertypen in een aparte set zodat je er voor kunt zorgen dat enkel de (gelukkig nu wel grotere hoeveelheid) 'web safe' lettertypen gebruikt tijdens het ontwerpproces (houd op Mac OS X rekening met enkele niet te deactiveren lettertypen).
Dan heb je in ieder geval niet de teleurstelling achteraf dat het design niet in alle bedachte glorie (en toegankelijkheid, want dat is de reden waarom je lettertypes wilt embedden en niet voor een oplossing kiest als afbeeldingen of Flash) online kan.
Vond je dit leuk, volg me op Mastodon, voeg die RSS, euh ATOM feed toe aan je feedreader, of schrijf je hieronder in op mijn nieuwsbrief.
Dit artikel van murblog van Maarten Brouwers (murb) is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie .