Over crypto

An article, posted almost 3 years ago filed in crypto, web3, decentral, altcoins & bitcoin.

Er zijn nog steeds mensen die geloven in crypto-currencies. Tijdens ieder conflict wordt het vaak weer geroemd om de a-politieke karakter. Zeker wanneer b.v. een Visa, Mastercard of ander systeem om geld uit te wisselen transacties gaat blokkeren.

Het wordt ook gezien als de oplossing van geld. Ons geld is eigenlijk een soort vertrouwensovereenkomst. En die wordt vervolgens ook nog eens gestuurd door een centrale bank die invloed heeft over de waarde van ons geld. Niet iedereen is daar over te spreken.

Maar het zorgt wel voor stabiliteit en over het algemeen vinden we dat fijn; de meeste mensen zijn gebaat bij een stabiele munt waarvan ze weten dat deze over een maand nog steeds een bepaalde waarde representeert. En dat vereist ook dat er soms ingegrepen dient te worden. B.v. op de rente, uitstaande schulden. Het is complex, het is niet neutraal, maar het dient, ik ben van goed vertrouwen in de instituten, de meeste mensen.

Ja. Misschien moet de rente wel omhoog om de inflatie op de woningmarkt te drukken. Maar vooralsnog ga ik er vanuit dat het een zorgvuldige balans is om ook b.v. de eurozone in balans te trekken.

De crypto-currencies zijn er voor mensen die niet dat vertrouwen in de systemen hebben. Ze vertrouwen liever op een systeem dat is gebaseerd op wantrouwen, en waarbij slechts op basis van bewezen werk in de vorm van complexe rekentaken, in combinatie met verificatie door vele verschillende miners die los van elkaar de gegevens verifiëren en valideren, een gedeelde waarheid wordt gecreëerd; de blockchain.

Dit is in zekere zin eerlijk, als je er vanuit gaat dat de meerderheid van de miners niet te beïnvloeden is en niet samenspant om een alternatieve waarheid te maken, en de waarheid dus altijd rust op dit concensus-model. Bij de kleinere blockchains is er echter vaak een grote macht bij een kleine groep miners.

Maar voor de meeste mensen ronduit gevaarlijk: de waarde is zeer onderhevig aan fluctuaties en is gemakkelijk te beïnvloeden. Waarbij zelfs aandelenmarkten nog enigszins gereguleerd worden is dat bij crypto-currencies niet het geval. Een beroemdheid of finfluencer kan zomaar de koers van een munt laten stijgen en weer laten neerdalen (pump & dump). Het vereist ook dat je als leek ontzettend voorzichtig moet zijn met de privé-sleutel waarmee jij jouw eigendom van jouw coins kunt hardmaken, want ben je die kwijt, dan geldt dat ook voor jouw vermogen. Geen bank of overheid waar je met je paspoort naar toe kunt gaan om nog iets terug te krijgen. Laat staan dat het goed is voor de wereld dat voor die paar procent van de bevolking die nu actief handelt in cryptocurrencies er gigantisch veel energie wordt verbruikt.

Op de hoogte blijven?

Maandelijks maak ik een selectie artikelen en zorg ik voor wat extra context bij de meer technische stukken. Schrijf je hieronder in:

Mailfrequentie = 1x per maand. Je privacy wordt serieus genomen: de mailinglijst bestaat alleen op onze servers.