murb bestaat inmiddels een aantal jaar, daarom lijkt het me leuk om de komende blogposts een aantal mooie resultaten te delen. Als eerste in de rij: Het Concordia Weekoverzicht.
Concordia, een culturele instelling in Enschede, brengt iedere week een weekoverzicht op A5-formaat uit. De weekoverzicht tool die ik voor hen heb gebouwd maakt het mogelijk deze zonder veel moeite wekelijks uit te draaien.
Tot zomer 2015 was het maken van het weekoverzicht een repetitieve handmatige invuloefening met dure en ingewikkelde Adobe software, terwijl de meeste gegevens keurig waren opgeslagen in hun ticketsysteem en de kijkwijzer-database. Het voordeel van de Adobe-pakketten was weliswaar oneindige mogelijkheden qua opmaak, maar in de praktijk was het eindproduct telkens vrijwel hetzelfde. Ondertussen koste het handmatig opmaken dus relatief veel tijd en kunde.
Het volledig automatisch genereren van een weekoverzicht gaat niet, maar wat geautomatiseerd kan worden is geautomatiseerd. Zo worden alle performances inclusief beschrijvingen opgehaald uit het ticketsysteem en vervolgens opgeschoond en gegroepeerd. Vervolgens worden films voorzien van de kijkwijzer beoordelingen door een koppeling met de kijkwijzer site (voor de techneuten: waarvoor ik indertijd een speciale gem heb gemaakt).
De hoeveelheid performances en vertoningen varieert per week. Soms zijn er bijzondere zaken die uitgelicht moeten worden. Andere keren zijn er zoveel nieuwe voorstellingen dat de teksten te lang zijn om allemaal te vatten op de achterzijde. De applicatie moet dus tot op zekere hoogte flexibel zijn, zodat een communicatiemedewerker het geheel passend kan maken en het juiste bericht kan verspreiden. Het steeds in beeld hebben van een preview is dus essentieel.
Pixelperfect is voor de meeste web-ontwikkelaars wel een bekend fenomeen (een website die er precies uitziet zoals een ontwerper het heeft bedoeld), maar dit keer moest het millimeter-perfect worden. Onder water wordt een webpagina opgemaakt die met een nauwkeurig afgestelde HTML naar PDF convertor wordt geconverteerd naar drukbare PDF bestanden.
Aangezien de kijkwijzer informatie niet direct voorhanden was heb ik daarnaast een koppeling geschreven (de eerder genoemde kijkwijzer rubygem) om deze rechtstreeks van de bron op te halen. Voor de nette uitlijning heb ik de kijkwijzer iconen omgezet naar een (voor webontwikkelaars) gemakkelijk te hergebruiken SVG iconenset.
Het design? Het lag redelijk voor de hand dat een duidelijke, bewerkbare voorvertoning niet mocht ontbreken. Vanuit die basisgedachte is de applicatie stap voor stap ontwikkeld. De interface stijl is de neutrale, nagenoeg ongewijzigde stijl van zurb foundation, voor een applicatie van een relatief kleine organisatie die slechts intern gebruikt wordt meer dan voldoende.
Het doel was om werk te besparen. Gelukkig was de reactie na oplevering dan ook: “Dat scheelt ons veel werk. :)” We hebben bekeken of er nog meer vereenvoudigd kon worden met deze basis, maar bij goede communicatie hoort nu eenmaal een zorgvuldige selectie. Niet alles is te automatiseren
Sinds de zomer van 2015 zijn alle weekoverzichten van Concordia geproduceerd met de hierboven beschreven applicatie. Ook interesse in een productiviteitsboost? Schroom vooral niet om contact op te nemen.
Vond je dit leuk, volg me op Mastodon, voeg die RSS, euh ATOM feed toe aan je feedreader, of schrijf je hieronder in op mijn nieuwsbrief.
Dit artikel van murblog van Maarten Brouwers (murb) is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie .