Oktober 2010, denken over de toekomst over mobile apps en data flow management

An article, posted about 14 years ago filed in data, maandelijks, beschouwing, 2010, oktober, mobiel, aggregatie, api, stromen & feeds.

Mobile app development wordt steeds gemakkelijker met frameworks zoals Joapp, welke ik deze maand kon toevoegen aan het rijtje toe kon voegen als jQuery Mobile , jQTouch, PhoneGap en meer... 

Hoe of wat mobile app development is iets dat bij The Bean Machine ondermeer onderdeel uit maakte van de discussie hoe we ons nu beter kunnen onderscheiden. Voordeel van deze frameworks is dat mobile apps in ieder geval niet beperkt worden tot slechts 1 platform, iets waar Jeffery Zelfman deze maand zeer terecht voor waarschuwde. Maar toch, mobile app development, misschien alweer een beetje laat?

Misschien is een verstandige nieuwe weg om in te slaan te focussen op data management en aggregatie. Zie bijvoorbeeld hoe TripAdvisor een applicatie bouwde op basis van Facebook’s Cities I've Visited applicatie. In plaats van zelf steden aan te bevelen op basis van zelf verzamelde data wordt bij TripAdivsors Trip Friends gebruik gemaakt van een koppeling met Facebook. Apart toch eigenlijk, dat zelfs zo’n grote organisatie als TripAdisor zo slim kan zijn om niet continue de data opnieuw uit te vinden, maar slim meelift op bestaande initiatieven, of niet? Vreemd dan toch eigenlijk dat veel kleinere organisaties dan nog steeds proberen opnieuw hun eigen databases te bouwen, en vullen. De API’s van de grote, maar ook kleinere sites, vormen een platform waarop voortgebouwd kan worden. Niet meeliften op deze data is, wanneer het het verzamelen van data niet je core business is eigenlijk gewoon dom en werkt slechts succesverlagend.

Denken vanuit platformen kan ook voor interne consumptie wenselijk zijn. Deze maand zette Mac Slocum (ook weer van O’Reily) uiteen hoe Pandora, een internetradio dienst, door het goed aanbieden van haar data ieder device weet te voorzien van gepersonaliseerde muziek.

Denken in onderliggende datastromen, in plaats van frontends is belangrijk, slim in ieder geval. Maar kun je daar een specialisatie van maken? Daar kom ik bij The Bean Machine binnenkort nog wel op terug ;)

Deze beschouwing van oktober 2010 is het geaggregeerde resultaat van dingen die ik heb geshared met Feedly (een Google Reader frontend) en bookmarks in Delicious en mogelijk (maar niet deze maand) iets uit mijn twitter stroompje. Komende maanden zal ik proberen iedere maand één centraal thema te pikken uit deze op het eerste gezicht nogal chaotische datastromen. ‘s Kiek’n of dat wat wurdt.

Op de hoogte blijven?

Maandelijks maak ik een selectie artikelen en zorg ik voor wat extra context bij de meer technische stukken. Schrijf je hieronder in:

Mailfrequentie = 1x per maand. Je privacy wordt serieus genomen: de mailinglijst bestaat alleen op onze servers.