November 2010. Einde herfst. Over clouddiensten, statistieken, muziek en luchthaven twente

December, dus tijd voor een terugblik op de maand November, de maand waarin het des winterskoud begon te worden.

Gebruik van de 'cloud'

Zoals twee tweets van Peter Bakker al aan kondigde zijn we binnen The Bean Machine bezig met een nieuwe website, en we gaan het vooral eenvoudiger doen. Onderhoudsvriendelijker. Clouddiensten dus, bijvoorbeeld voor de blog, van zelfhosted WordPress naar Posterous. Sinds begin december staat een lijstje met andere leuke alternatieven op m'n delicious (daarvoor was het slechts posterous). Posterous is het geworden vanwege de handige e-mail interface (je start een blog door te mailen naar post@posterous.com (geen registratie nodig!)).

Clouddiensten kunnen het programmeursleven gemakkelijker maken. Lui zelfs: zo duikelde Daan Dapper op, dat inmiddels bij Yahoo! bleek ingelijfd als een handige site naar feed ‘scraper’. (wel weer jammer dat de integratie met Yahoo! Pipes dan weer ontbreekt (maar aan de andere kant: hoe zinvol is dat project nou eigenlijk echt gebleken...)) Hoe je van simpele lijstjes ergens op het lijst een gestructureerde lijst maakt die je gemakkelijk kunt toevoegen aan je nieuwslezer.

Analytics

Begon ik in November nog met de vraag of er nog gratis analytics tools zijn aan het einde van de maand had ik het alweer opgegeven. Ik kan me meer vinden in het standpunt het hoofd syndication van The New York Times hierin inneemt, een standpunt van deze krant dat elders uitgebreider verwoord wordt: "headlines schrijf je niet alleen voor de zoekmachine's"

Muziek

Muzikaal gezien was November ook geen te verwaarlozen maand, aangezien het Crossing Border festival weer eens plaatsvond, en dit jaar waren wij er bij. The National (ondanks de geweldige ervaring op Lowlands) maar overgeslagen (ga natuurlijk geen andere bands missen wanneer je al een concert van te voren in de rij moet staan voor een optreden van The National). Dan maar naar Local Natives. Ook niet slecht, maar wel wat te strak voor mijn doen (sinds hun meetreden op Lowlands met Fool’s Gold hebben ze echter wel het voordeel van de twijfel) Mijn favoriet was echter Ganglians, die ik (connections!) via Emusic heb leren kennen. Emusic zei deze maand echter gedag tegen de indie labels van de Beggars group en zegt welkom Universal (inderdaad van Justin Bieber, Lady Gaga, Sugarland, Nelly Furtado)… daarom toch mijn abonnement maar even on hold gezet (in onze CD collectie staat redelijk veel uit de Beggars Group collectie)… en ik was net zo tevreden!

Politiek

Regionaal laait hier Vliegveld Twente weer even op, 1 december zal de overdracht plaats vinden van de grond aan provincie en gemeente Enschede. Het doel is er om een commerciële luchthaven van te maken. Los van de milieubezwaren, een in het verleden bewezen domme stap terug in de tijd (commerciële vluchten uitvoeren is in de militaire tijd ook al geprobeerd, maar zonder succes). Ik vrees dat het de Enschedese belastingbetaler nog veel geld gaat kosten. Het zal een zoveelste luchthaven worden in een rij kleine verlieslijdende luchthavens. We houden het in de gaten. En tja, Wikileaks he… ik blijf voor openheid, en mijn voorkeur gaat toch uit naar eerlijke communicatie tussen landen. Wel zo duidelijk. We zullen zien of het nog een staartje krijgt in de maand december... tot dan!

Op de hoogte blijven?

Maandelijks maak ik een selectie artikelen en zorg ik voor wat extra context bij de meer technische stukken. Schrijf je hieronder in:

Mailfrequentie = 1x per maand. Je privacy wordt serieus genomen: de mailinglijst bestaat alleen op onze servers.