Nee, niet naar tabloid formaat! #nrc #tabloid De grote NRC gaat nu ook naar tabloid. Een betoog tegen tabloid.

An article, posted about 8 years ago filed in , , , , , , , , , , & .

Toen ik opgroeide had iedere krant nog een groot formaat. Leren lezen moest je er wel mee. Ik ben het gaan waarderen, maar vanaf maandag 7 maart is De Telegraaf (eigenlijk toch dé 'tabloid' van Nederland) de enige (?) krant die nog op broadsheet verschijnt.

Meneer NRC wordt meneertje NRC. En dat terwijl broadsheet zo geweldig is. Je wilt toch ook geen kleinere televisie?

In de praktijk ontwerp ik vooral voor scherm. Ik ben als ontwerper voor schermen echter altijd jaloers geweest op de ervaring die een krant biedt, een broadsheet krant voor de duidelijkheid.

Een scherm is zo'n klein oppervlak, met zo'n lage resolutie. Dus moeten er concessies gedaan worden: het minder belangrijke stoppen we op een andere pagina, of plakken we er aan de onderkant bij. Of we laten het weg. Hoewel we met z'n allen 'minder is meer' roepen (niet?) is een belangrijk onderscheid van de krant de grootte waarop men juist méér kan laten zien. Zonder dat het tot die gehate informatieoverdaad leidt. Als nieuwsgebruiker veel in één oogopslag kunnen zien biedt een unieke ervaring. In feite is het een zooming interface avant la lettre. Je moet immers de krant dichterbij halen om het artikel echt te lezen. Niet dat geblader.

Een krant biedt een duidelijke context, weten waar je bent. Weten dat een artikel ergens rechtsonderin stond betekent wat wanneer je krant uit 20 pagina's bestaat. Bij een nieuwe krant zal het, met gelijke inhoud, toch zeker het dubbele moeten worden (meer ruimte gaat verloren aan marges, koppen, e.d.), en is ergens onderin een speld in een bladerhoop.

Het is jammer om te zien dat kranten in het digitale domein (de apps) ook steeds meer gaan lijken op magazines (de 'traditionelere' e-papers' lijken overigens weer meer op blogs (met veel verticaal scrollen)). Ik wacht op de kranten app die toch de zooming interface gaat gebruiken. Een krant met meer dan 40 pagina's digitale inhoud zit ik niet op te wachten.

De broadsheet is overzichtelijk, inspirerend. Niet één lineair verhaal, maar een interactieve ervaring, waar je verrast kunt worden door wat er in je ooghoek opduikt. Het is nog geen 7 maart, misschien kunnen ze bij de NRC het besluit nog terugdraaien?

Op de hoogte blijven?

Maandelijks maak ik een selectie artikelen en zorg ik voor wat extra context bij de meer technische stukken. Schrijf je hieronder in:

Mailfrequentie = 1x per maand. Je privacy wordt serieus genomen: de mailinglijst bestaat alleen op onze servers.