Planning the Next Web 2009

An article, posted about 15 years ago filed in business, web, crisis, internet, future, conference, tnw, vision, lezing, seminar & the next web.

 Aanstaande woensdag is het zo ver… The Next Web 2009. Ik ben eigenlijk helemaal niet zo’n conferentie ganger, maar het zou er maar eens van komen… Festivals wel… dus ik beschouw het maar als een ‘Lowlands’ voor nerds :) * En daarom dien je dus een programma te maken… Hej, geen overlap! (of toch wel op Woensdag) Toch kan het interessant zijn, een voorbeschouwing, wat is wat, en waar zou ik er even tussen uit kunnen glippen :)

Woensdag

Woensdag begint de unConference… het niet officiele gedeelte. Tentje opzetten zeg maar. Een stukje background info: ik speel gitaar. En ik heb geen iPhone (30 euro voor een mobiel abbo :o (ik weet het, ik zou niet eens hier rond mogen lopen!)). The current web, tenslotte, kennen we nu wel, en dus glip ik, enigszins met het ‘failliete’ fabchannel.com in mijn achterhoofd, naar music and bits. Enkele services zullen worden besproken, zoals Twones, Sellaband en LiveNation.

Twones - last.fm done right (ook online services), maar aan de andere kant… what’s new.

Sellaband, wordt coproducer, ipv nog een zoveelste producent (met in het achterhoofd de vraag: wat zal Andrew Keen (donderdag, 16:45) hiervan vinden? (is er een kans om dat te vragen?))… zelf ben ik noch producent, nog producer in het SellaBand systeem geworden… maar het is best een GoedIdee(TM).

LiveNation, ‘marktplaats’ voor tickets, of gewoon een manier om twee keer aan een kaartje te verdienen (want het is gewoon onderdeel van de ticketmaster clan…)?

Maar er zijn sprekers! Lucas Gonze lijkt mij interessant, ontwikkelaar van de XSPF playlist standaard, en vroeg betrokken bij REST. Pro k.i.s.s. en open exchange van ideeën en informatie. Alexander Ljung zal mogelijk praten over zijn dropbox/online storage dienst SoundCloud voor muzikanten en andere professionals… En last but not least, Steve Jang, van imeem… last.fm maar dan voor meer dan muziek alleen? Het moge duidelijk zijn, geen van de namen zeggen mij echt veel… en de diensten gebruik ik (nog) niet (misschien weten ze mij te overtuigen). Maar ze zijn luizen in de pels van de muziekindustrie zoals we die nu kennen, en het is altijd leuk om daar naar te luisteren.

Donderdag

Donderdag begint met een college van Ricardo Baeza-Yates, onderzoeker bij Yahoo naar zoektechnologie. Ik kon weinig vinden om te voorspellen waar hij het over zal hebben, maar hij publiceert over queries, algoritmes en het semantische web… een leuke sneak peak in zoektechnologie van de toekomst, hoewel ik mij afvraag of de revolutie in zoekmachine land kan komen van een containerschip als Yahoo! Wil ik liever niet missen.

Het wordt vervolgt door een toespraak van Jeff Jarvis, bekend van het boek What would Google do? Breek Google uiteen tot de essentie, en kijk dan hoe de essentie van het succes van Google zou kunnen werken in andere sectoren, en/of andere diensten. Lijkt mij verfrissend. The free-economy done right? Wil ik liever niet missen.

Van Chris Sacca weet ik niet zo goed wat ik er van moet verwachten… zijn talk zou gaan over het verkrijgen van geld voor een goed idee. Beetje in strijdt met mijn ‘ideaal’ dat je je succes zelf zou moeten kunnen opbouwen (mede ingegeven door 37 signals, hoewel ook zij tegenwoordig investeerders kennen). Mogelijk dat hij het recept kent hoe een slecht idee snel ontmanteld kan worden? Of toch beter het nut kan aangeven? Misschien toch interessant in deze economisch woelige tijden. Zou ik kunnen missen.

Matt Mullenweg is één van de oprichters achter Automatic, het bedrijf dat o.a. het blogging platform Wordpress levert (waar wij momenteel ook me bloggen). Hij wil het hebben over de toekomst van social media & blogging. Hoe kan het de tech crowd overstijgen?  Nog makkelijker worden? Ik ben benieuwd. Zal hij het hebben over automatische data collectie, combineren van reeds aanwezige data stromen? Of heeft hij een totaal andere kijk… wil het wel eens zien. Wil ik liever niet missen.

En dan de grootste naam van die dag, voor mij in ieder geval, Andrew Keen. Hij heeft nogal wat controversie opgeroepen door te claimen dat al die amateurs op het web wel eens het einde kan zijn van ‘cultuur’ as we know it (waarschijnlijk wat kort door de bocht, maar dat komt natuurlijk ook omdat dit niet geëdit is ;) ). Ik ga redelijk mee in zijn redenatie dat er gebrek is aan ‘autoriteit’ in het web. Maar volgens mij kan ‘autoriteit’ ook automatisch geregeld worden. Wil ik zien!

Vrijdag

Ik hoop nog een voorbeschouwing te kunnen geven voor vrijdag… maar tijd is schaars. Hopelijk volgt een update. Toch kans gevonden voor een update, woensdag ochtend, voor de start van de conf. In de opening, hoewel deze maar 10 minuten duurt, willen ze de uitkomst van een onderzoek naar social networking presenteren.  Vreemd, zo kort? Goed… de eerste keynote.

Bradley Horowitz gaat over Google’s apps. Ben benieuwd naar zijn visie over cloud computing. De cloud lijkt in de visie van google niet echt een cloud te zijn, maar een grote, technisch mogelijk op een cloud gevirtualiseerde computer, centrale server. Je mail stoor je bij de Google Server (GS), je documenten ook. Je berichthistorie, inderdaad… op de GS. Ik hoop op een andere, meer gedistrubueerde versie van de cloud … niet enkel en alleen gedomineerd door grote bedrijven die grote opslagruimte hebben, maar gemakkelijke uitwisseling tussen alles wat zich op het web bevindt. Groot, klein, simpel, complex. Maar het is nooit verkeerd om inzicht te krijgen in andersdenkenden… ‘know your enemy’ Wil liever niet missen

Dan Eric Meyer! Ik denk terug aan de tijd dat ik zelf nog enigszins actief was op de CSS-discuss mailinglijst. Hoewel de technische tips & trucs (& css hacks) mij op het laatst begonnen te vervelen… toch heeft het bij mij wel het enthousiasme aangewakkerd voor ‘goed webdesign’, nl zoveel mogelijk volgens de webstandaarden. Met een plagend bijschrift wordt in de beschrijving van zijn keynote gesuggereerd dat hij afstand doet van het ‘trage’ webstandaarden proces. Maar ik denk/hoop het niet. Workarounds met JavaScript zijn geen oplossing voor dingen die simpeler geregeld zouden kunnen worden door middel van een nieuw HTML attribuut, of CSS property, of misschien een nieuwe standaard. Javascript is bijvoorbeeld mooi, maar niet bedoeld om content weer te geven (hetgeen HTML voor is ontworpen)… het proces om standaarden verbeterd te krijgen is misschien wel traag, maar zorgt ook voor een betere houdbaarheid van de informatie van vandaag de dag. Maar ik ben benieuwd, Mr. Meyer! Must see!

En de laatste keynote is van Michael J. Brown, en hij is geïnteresseerd naar de implicaties van het toekomstige web op hoe wij fysieke omgevingen zullen vormgeven. Vreemd dat ze deze man zo laat laten presenteren… hier moet je toch nog helder bij na kunnen denken? Ik hoop niet dat ik met in slaap val in een donker zaaltje op de vrijdag middag. Sinds mijn studie eigenlijk niet meer echt dergelijke discussies gevolgt (de invloed van nieuwe technologie op onze omgeving), maar zeker geen oninteressante vraag, vooral omdat de interactie tussen techniek en omgeving weer ruimte schept voor nieuwe technologiëen waar wij nu nog niet eens aan kunnen denken (jup Agile readers, de feedback loop is overal ;) ). Wil ik toch eigenlijk ook niet missen.

En verder…

Verder biedt de conferentie ruim plaats voor demonstraties van nieuwe webtoepassingen. Lijkt mij zeker leuk om deze presentaties bij te wonen… ben benieuwd of daar ook echt verfrissende ideeën tussen zitten… wie weet. We blijven natuurlijk kritisch ;) (of is dat het typische ‘kat uit de boom kijken’ waar ondermeer oosterlingen bekend om staan?). En tenslotte zijn er de feestjes… we zullen het zien! Na het weekeinde de eindbeoordeling :)

update: Inmiddels is er ook een review van The Next Web 2009                      

Deze post verscheen eerder op The Bean Blog

Op de hoogte blijven?

Maandelijks maak ik een selectie artikelen en zorg ik voor wat extra context bij de meer technische stukken. Schrijf je hieronder in:

Mailfrequentie = 1x per maand. Je privacy wordt serieus genomen: de mailinglijst bestaat alleen op onze servers.