Kun je het wel écht Over internet en expert zijn/worden

An article, posted almost 13 years ago filed in internet, weten, Kennis, designer, communiceren, onthouden, expert, moonwalking, mondeling, parate, historicus, oefening & outliers.

Internet geeft je het gevoel dat je alles alleen kunt doen. Alles kunt weten. En het anders wel snel te weten kunt komen. En toch. Tijdens mijn opleiding zei een docent een keer tegen mij: als je het niet mondeling zonder hulpmiddelen weet te verwoorden dan beheers je het ook niet echt. Hoewel het een omdraaiing is van oorzaak en gevolg, lijkt er wel een kern van waarheid in te zitten. Internet daagt je dan ook weinig uit om daadwerkelijk eens jezelf te testen: weet je het wel écht?

Onlangs las ik het boek Moonwalking With Einstein (van Joshua Foer), in het Nederlands vertaald als Het Geheugenpaleis. Het gaat over onthouden, en hoe de kunst van het onthouden steeds minder belangrijk is geworden (hij beschrijft in dit boek o.a. hoe hij de Amerikaanse geheugenkampioenschappen wint). Vroeger stelde je alleen iets voor wanneer je veel kon onthouden en nu hoef je je er niet meer voor te schamen dat je het niet meer weet: “dat zoeken we wel even op” (of laat me dat voor je opzoeken). Foer suggereert in zijn boek dat redeneren armzaliger is geworden sinds we niet meer onthouden, en vraagt zich af wat dat inhoudt voor de vooruitgang. Een sluitend antwoord wordt echter niet gegeven.

Een bekende regel, gevonden door Anders Erickson en gepopulariseerd door Malcolm Gladwell in Outliers (ligt nu eindelijk op mijn nachtkastje) is de 10.000-uren regel: het minimaal aantal uren dat je nodig hebt om een expert te worden is 10.000 uren oefening. En niet zomaar oefening, systematisch verbeteren waar het de laatste keer mis of minder ging. Je kunt wel weten waar de Photoshop en Illustrator tutorials te vinden zijn, dit maakt je nog geen designer. Je kunt misschien wel vinden wanneer de slag bij Waterloo plaats vond, maar dat maakt je nog geen historicus.

Je bent echter ook geen designer wanneer je weet hoe je design kunt beschrijven. Dan ben je designcriticus. Je bent ook nog geen historicus wanneer je alle veldslagen in Europa uit je hooft kent. Wel ben je dan een goede communicator of een een geheugenkampioen. Kunnen zeggen is niet alles.

Je weet pas of je kunt designen wanneer je daadwerkelijk een design moet opleveren dat voldoet aan voorwaarden van een opdrachtgever. En je bent pas een historicus wanneer je verbanden weet te leggen tussen gebeurtenissen en hieruit nieuwe inzichten weet te halen.

In het echte leven bewijzen dat je iets kunt. Dat is wat waard. Misschien kun je het niet uitdrukken in woorden, maar je moet het wel op een manier kúnnen. En hoe gemakkelijk je de dingen ook kunt opzoeken, expertise bereik je door oefening, oefening en nogmaals oefening.

Op de hoogte blijven?

Maandelijks maak ik een selectie artikelen en zorg ik voor wat extra context bij de meer technische stukken. Schrijf je hieronder in:

Mailfrequentie = 1x per maand. Je privacy wordt serieus genomen: de mailinglijst bestaat alleen op onze servers.