Ban de shuffle knop! (uit het archief)

An article, posted more than 18 years ago filed in music, muziek, winamp, shuffle, playlists, sky-radio, emotie, pijn & variatie.

Iedereen heeft tegenwoordig een enorme playlist aan mp3tjes, oggjes of whatever. Vele uren, dagen, weken, luisterplezier. Allemaal nummers vers gedownload met eerst napster, toen musiccity, morpheus, kazaa of een gnutella based peer-to-peer programma, of misschien wel zelf geripped van eigen of geleende cd’s. Losse nummers die, als zijnde achtergrond muziek worden gedraaid tijdens het zoeken/downloaden/rippen van nog meer loze losse muziek. Of ben je ook nog wel eens met school bezig toch tijdens werk voor school? Onzorgvuldig achter elkaar gezette nummers bepaald door de random getallen generator van de afspelende software. Afschuwelijk.

Zelf heb ik het ook gehad. Een enorme playlist, zeer gevarieerde albums. Dit mede te danken aan een niet kleine interesse in muziek, zich uitend in een grote diversiteit aan muziek. Muziek welke zich naadloos aan elkaar laat sluiten met de crossfader plugin die tegenwoordig standaard in mijn WinAMP zit gebakken. Shuffle aan, en de variatie is grandioos. Niet hoef ik hierbij te vertellen dat ik niet de enigste ben op mijn computer die zit te downloaden… Leuk! Fantastisch! Variatie! Het wordt een verslaving. Op het laatst wil je niets anders meer! Als roken, alcohol consumeren, blowen… geshuffelde playlists!

STOP! Wat is het toch in de mens om alles kapot te maken? Albums zijn verzameling nummers die bij elkaar horen. Kunstwerkjes van bands, collectieven, solo muzikanten, die hard na hebben zitten te denken over de volgorden waarop zij hun kindjes aan de wereld willen tonen. De shuffle functie doet deze moeite vergeefs maken.

Onlangs zat ik te luisteren, aandachtig, naar m’n verzameling geshuffeld. Wat een teringherrie zo. Zo flauw. Het maakte me misselijk. De shuffle functie. Zelfs de beste muziek naar beneden gehaald tot het Sky-Radio niveau; plezier, emotie, pijn, kortom elke vorm van gevoel wordt er uitgezogen. Oproep aan allen: “BAN DE SHUFFLE KNOP!”

Op de hoogte blijven?

Maandelijks maak ik een selectie artikelen en zorg ik voor wat extra context bij de meer technische stukken. Schrijf je hieronder in:

Mailfrequentie = 1x per maand. Je privacy wordt serieus genomen: de mailinglijst bestaat alleen op onze servers.