Mijn lowlands line-up en over dat automatisch categoriseren best aardig werkt

An article, posted more than 10 years ago filed in playlistify, 3voor12, last.fm, lowlands, smaak, automatisch, herkenning, clustering, block party, music, muziek & bands.

Ervaren internetters hebben natuurlijk allang gezien dat aanbevelingen op grote webwinkels vaak best aardig werken. Maar het is toch wel vaak beperkt tot gerelateerde artikelen. Je wordt naar meer van hetzelfde geleid, in plaats van dat je iets aanbevolen krijgt dat echt past bij jou. Toch is ook dat laatste mogelijk, en niet eens per definitie beter dan wat je met zelf zoeken en zelf noteren voor elkaar krijgt (iets dat best een intensieve bezigheid is, al leer je er natuurlijk ook veel van).

Het klinkt misschien ongelooflijk dat een automatisch systeem in staat is om jou aanbevelingen te doen die binnen jouw smaak vallen, maar het werkt wel degelijk.

Ergens begin vorige week was ik aan de hand van speciale Lowlands playlists op playlistify en 3voor12 begonnen mijn must-listen bands aan het selecteren voor het Lowlands festival. Vandaag stuitte ik echter op een feature binnen Last.fm die dit voor mij tracht te doen. Al jaren gebruik ik de dienst om muziek die ik op mijn computer luister door te geven aan last.fm (het zgn. scrobblen). Het is weliswaar niet alle muziek die ik luister, maar ik geef daarmee al jaren aan Last.fm (en de rest van de wereld) een kijkje in mijn muzieksmaak.

Nu gebruikt Last.fm die gegevens voor allerlei handige features die mij helpen nieuwe bands te ontdekken, maar zo blijkt nu dus ook, richting kunnen geven bij het plannen van het dagprogramma bij een festival zoals Lowlands. En dat, hoewel automatisch, dat helemaal niet zo slecht is, valt te zien in de onderstaande vergelijking tussen mijn persoonlijke lijstje, en het lijstje van Last.fm:

Vergelijking tussen mijn zelf samengestelde lijstje en het automatische lijstje van Last.fmMijn eigen luisterlijstje ('Yeah' en 'Beter')Het resultaat van last.fm (de top 3 en de rest)Yeah:Beter:Top drie (x 3 dagen)En de rest:

De lijstjes komen weliswaar niet 1 op 1 overeen, maar daarbij dient ook aangetekend te worden dat ik sommige bands toe heb gevoegd naar slechts het horen van 1 nummer. Dankzij Last.fm ga ik ook b.v. Kele (van Block Party) niet missen (zelfs al ken ik zijn muziek als solo artiest nog helemaal niet!). Aan de andere kant ontbreekt in de lijst van Last.fm het kleinere Nederlandse werk, iets wat je toch wel wilt aanmoedigen (b.v. Admiral Freebee, Tim Knol). Toch: Human vs. Machine: 1-1

Op de hoogte blijven?

Maandelijks maak ik een selectie artikelen en zorg ik voor wat extra context bij de meer technische stukken. Schrijf je hieronder in:

Mailfrequentie = 1x per maand. Je privacy wordt serieus genomen: de mailinglijst bestaat alleen op onze servers.