Hacken is creatief programmeren 'Bom' zeggen op een vliegveld is echter ook niet handig.

An article, posted about 13 years ago filed in techniek, creatief, hacking, security, context, bank, programmeren, cracker, beveiliging, richard stallman, bom & mentaliteit.

“Dat’s de bom man.” op een luchthaven zeggen kan waarschijnlijk ook tot problemen leiden. Toch is het, mogelijk alweer achterhaalde, opmerking die positief bedoeld is. En zo is hacken ook een positieve bezigheid, alleen…

Onlangs floepte er bij mij in net de verkeerde context het volgende eruit: “Ik heb wel een beetje een hack mentaliteit”. Ik was op kennismakingsgesprek voor een nieuwe opdracht bij een bank. Aj. In de IT wereld wordt hacking als iets positiefs gezien: schouders er onder, niets is onmogelijk, kijk maar… En als het niet kan zoals we van plan waren, dan lossen we het wel net iets anders op.

In plaats van te zuchten en kreunen over hoe de ideale werkelijkheid - die toch niet bestaat - er uit zou moeten zien probeert een hacker met zo min mogelijk moeite de bestaande systemen zodanig aan te passen dat het doel behaald wordt1. Niet alles eerst proberen te bedenken vanuit dat perfecte ideaal om er vervolgens achter te komen dat dit toch niet werkt of nog maanden gaat duren voordat de systemen er op voorbereid zijn.

Maar buiten de IT wereld zijn hackers toch vooral die personen die dingen proberen stuk te maken?

Nee, hackers maken niets stuk. Hackers zijn zij die creatief zijn als programmeur. Mensen die snel weten in te spelen op veranderingen of nieuwe inzichten. Dat heb je nodig om in te kunnen breken in beveiligde systemen, maar dat is slechts één van de scenario’s waarin je creatief kunt zijn. Hacken is een mentaliteit om adaptief om te gaan met de omgeving die geboden is. Maar laat ik niet meer tijd verspillen met mijn inferieure uitleg, laat de hacker aller hackers het zelf maar zeggen: Richard Stallman on hacking.

1 Als hackers voor zichzelf hacken, dan levert dat overigens niet voor ‘iedere’ eindgebruiker de meest gebruiksvriendelijke systemen op. Maar werken, dat doet het wel. En dat is altijd beter dan een op papier staand idee, hoe mooi ontworpen dan ook.

p.s. Voor zij die nieuwsgierig zijn: die opdracht waarvoor ik bij die bank was, die heb ik gekregen.

Op de hoogte blijven?

Maandelijks maak ik een selectie artikelen en zorg ik voor wat extra context bij de meer technische stukken. Schrijf je hieronder in:

Mailfrequentie = 1x per maand. Je privacy wordt serieus genomen: de mailinglijst bestaat alleen op onze servers.