Triodos en de certificatenhandel

An article, posted more than one year ago filed in Triodos, certificaten, systeem, bank & geld.

De Triodos Bank staat vandaag voor de rechter in verband met diens problemen met de certificaten.

Die certificaten van Triodos zijn een soort van aandelen, maar niet helemaal. Ik heb er op papier zo’n best wat mee verloren. Ze maken echter deel uit van mijn pensioenpot (ben zelfstandige), die uiteindelijk, op de langere termijn dus, enigszins de inflatie bijhoudt. Maar de rechtszaak vind ik echt een vreemde.

De certificaten waren een balans tussen het bewaken van de missie, steun in kapitaal, en meedelen in het rendement, puur op basis van de ingeboekte resultaten, niet op basis van vraag en aanbod van iets een afgeleide.

Ik wil niet dat de bank verkocht wordt en een speelbal wordt van rauw kapitalistisch geweld op een beurs. Zeker niet omdat de handel in een afgeleid stuk papier dat los staat van de intrinsieke waarde dat zou dicteren. Een bank opereert per definitie in het kapitalistische systeem, maar sommige banken proberen meer dan andere om daar de scherpste kanten vanaf te halen. En daarvoor helpt het dat ze onafhankelijker van het kapitalistische systeem kunnen opereren, niet afhankelijker.

Op de hoogte blijven?

Maandelijks maak ik een selectie artikelen en zorg ik voor wat extra context bij de meer technische stukken. Schrijf je hieronder in:

Mailfrequentie = 1x per maand. Je privacy wordt serieus genomen: de mailinglijst bestaat alleen op onze servers.