Niet hier uitgevonden

An article, posted more than 6 years ago filed in maatwerk, software, bouw, geld, integratie, rails, privacy & werk.

Op m’n verzoek om vooral met vragen te komen in mijn kortgeleden begonnen mailinglijst hierbij een antwoord op een lezersvraag:

“Ben ook wel benieuwd waarom je gekozen hebt voor het hosten van een eigen mailinglist vs de beschikbare saas oplossingen als mailchimp e.d.”

Het bouwen van je eigen mailing-systeem heeft trekken van het “Not invented here”-syndroom. En ja: ik had deze mailing heel erg gemakkelijk met iets als MailChimp kunnen sturen. MailChimp zou bij de omvang van deze mailinglist gratis zijn, leuke statistieken geven, een grafische editor geven en waarschijnlijk was m’n fout waarin iedereen bij de eerste verzending ‘Rick’ werd genoemd niet voorgekomen. “Niet hier uitgevonden” is dus een hele domme reden om iets niet te gebruiken, maar waarom dan toch eigen mailinglist-tool maken?

Niet hier uitgevonden

Foto door Kelly Sikkema, gevonden op Unsplash (Unsplash licentie)

Wat ik zocht

En al heb ik geen dagen gezocht, ik kon nog niets vinden wat aan m’n voorwaarden voldeed. En zo moeilijk kan het toch niet zijn?

Een weekeindje werk

Wat is wijsheid? Wat ik dacht dat het zou gaan kosten: een klein weekeindje werk. Wat aanpassingen aan m’n blog voor de export van de gegevens.

Wat het werkelijk kostte? 27 uur. Dat was echter wel inclusief het online zetten en het schrijven van de eerste post (werk bij voorkeur met echte content is namelijk het adagium). Zo gaat dat met schattingen in tijd: meestal mogen uren schattingen maal twee, en daarom kun je beter ook niet schatten in tijd.

De toekomst

Ik heb nog wat ideeën die ik op termijn wil uitvoeren. RSS-to-EMail achtige functionaliteit (zoals MailChimp die kent) is voor mij nu een no-brainer om te maken. Voor bijvoorbeeld het project HeerlijkZoeken.nl willen we ook nog steeds slimme e-mails gaan maken met o.a. aanbevolen recepten uit jouw kookboeken & blogs. Ook zitten we te denken aan transactionele e-mails (hey, je boekenplank is nog niet gevuld, of je bent al x tijd niet ingelogd wist je dat je dit kunt koken?). Al dit soort functionaliteit bestaat wel, en zou waarschijnlijk goedkoper zijn dan mijn uren tegen marktconform tarief, maar een zelfgebouwde basis kan ons extra flexibiliteit geven. En wie weet kan ik het dus nog wel hergebruiken in andere projecten. En wellicht wordt het een side project dat serieus genoeg is om te verkopen (als SaaS-product ;) ).

Niet door murb uitgevonden

Ik kan dingen maken en vind het nog leuk ook. Maar ook met het schrijven van deze ‘zelfgebouwde’ applicatie voor het versturen van mailings maak ik gebruik van standaard, niet hier uitgevonden, software: de mails worden verstuurd via ActiveMailer, en de database beheerd door ActiveRecord. Allemaal standaard componenten van het Ruby on Rails framework dat ik vaak gebruik. Daarom is het onderhoud van de applicatie voor mij geen probleem.

Daarnaast komt ook het in gebruik nemen van een bestaande, SaaS-oplossing, niet zonder kleerscheuren. Het heet dan misschien geen programmeren, en wellicht is het toegankelijker voor een minder technisch aangelegd persoon, maar vooral wanneer er complexere zaken gedaan moeten worden moet je alsnog logica gaan programmeren of zit het in een separaat te bestellen ‘pro-package’.

Moet ik murb dan ook een maatwerk mailinglist tool voor mij laten bouwen?

Dat is een andere vraag. Als ik van tevoren na zou denken over de functionaliteit zou ik op 3 punten komen: €1.650 (lees hoe ik de kosten schat). Wil je echter een mailinglijst-functie in de volgende versie van de applicatie die net iets meer automatiseert dan wat jij standaard kunt instellen met MailChimp (of je geeft net zoals ik om de privacy van je lezers), laat het vooral weten… ik heb nu al iets op de plank liggen ;)

Op de hoogte blijven?

Maandelijks maak ik een selectie artikelen en zorg ik voor wat extra context bij de meer technische stukken. Schrijf je hieronder in:

Mailfrequentie = 1x per maand. Je privacy wordt serieus genomen: de mailinglijst bestaat alleen op onze servers.