Vele wegen leiden naar Rome... Wat is belangrijk?

Om precies te zijn zijn er oneindig veel mogelijke wegen die naar Rome leiden. Maar de weg die we het liefst nemen is de meest optimale. De snelste, de energie zuinigste misschien, of de mooiste, of één waar dit alles enigszins in balans is. Bij softwaresystemen is het niet anders.

Er zijn oneindig veel manieren om software te schrijven waarmee een taak ondersteund kan worden. Afhankelijk van de wensen kan dit een zeer technisch hoogwaardige oplossing zijn waarbij alles automatisch gaat, een oplossing die een geweldige gebruikersinterface heeft, of een oplossing waarbij het meeste toch nog handwerk is.

In mijn eerdere posts wekte ik misschien de indruk dat ik een tegenstander ben van  technische oplossingen. Dat ben ik niet. Ik geloof echter niet in techniek om de techniek. Spelling automatisch verbeteren, gewoon omdat het 'kan', 100 zoekopties aanbieden omdat dit de eigenschappen zijn die toevallig in de database zitten, dat is techniek om de techniek: gewoon, omdat het kan. Aan de andere kant is er het Pagerank systeem van Google, en alle algoritmes die daar op volgden, waardoor er nog steeds enige orde is op het internet. GPS coordinaten opslaan tijdens het fotograferen maakt terugvinden van foto's echt gemakkelijker. En gezichtsherkenning helpt al enige jaren echt bij het herkennen van de gezichten. Ware beheersing van de techniek vereist dat je weet wanneer je techniek goed in kunt zetten en wanneer niet.

Soms kan het beter zijn om in plaats van veel tijd en geld te steken in de techniek, tijd te besteden aan de gebruikersinterface. Die niet volledig optimaal werkende gezichtsherkenningfeature moet je wel gemakkelijk kunnen begrijpen, en gemakkelijk kunnen aanpassen wanneer deze het toch verkeerd heeft (en dan moet deze niet automatisch terugspringen op hetgeen het systeem 'dacht'). Techniek op een gebruiksvriendelijke manier aanbieden is geen sinecure. Goede techniek met een slechte interface maakt nog steeds een oplossing die er misschien zelfs beter niet had kunnen zijn (hoewel natuurlijk het omgekeerde ook geld).

En soms... soms gaat het om zulke simpele zaken, dat ze beter met de hand gedaan kunnen worden. Een vertaling voor een te publiceren document, het bij elkaar harken van statistieken. Soms kan zelfs een hele dag gegevens invoeren sneller zijn dan een importeerfunctie die dat -hopelijk- in één keer goed doet (waarbij natuurlijk wel kritisch gekeken moet worden naar of dezelfde actie niet op korte termijn nogmaals wordt uitgevoerd).

Naar Rome reizen doen de meesten van ons niet iedere maand, zelfs niet ieder jaar. Maar gelukkig kunnen we ons tegenwoordig laten adviseren door allerhande reisplanners en ervaringen van anderen die dezelfde reis hebben gemaakt. Maar laat u zich adviseren door een vliegtuigmaatschappij over de duurzaamste manier van reizen? Applicatiebouwers willen graag bouwen, net zoals vliegtuigmaatschappijen graag vliegen en hogesnelhiedstreinen graag rijden. De standaardoplossingen kunnen werken. Maar houdt u ook uw eigen wensen in de gaten?

Op de hoogte blijven?

Maandelijks maak ik een selectie artikelen en zorg ik voor wat extra context bij de meer technische stukken. Schrijf je hieronder in:

Mailfrequentie = 1x per maand. Je privacy wordt serieus genomen: de mailinglijst bestaat alleen op onze servers.