Is maatwerk te duur?

An article, posted about one year ago filed in , & .

Definieer maatwerk: Iets op maat gemaakt, of met de hand gemaakt speciaal voor jou? Of is het iets dat precies past, ongeacht hoe het gemaakt is?

Is maatwerk te duur?

De massa wil geen maatwerk om het maatwerk, de meeste mensen zullen blij zijn met iets dat (heel) goed past. Confectie van een goed merk kan heel goed passen, en wellicht nagenoeg perfect na wat kleine aanpassingen. Écht onderscheidend kan confectie als serieproduct moeilijk zijn, maar het is daarentegen niet alléén het pak dat de man of vrouw maakt. Er zijn nog schoenen, een blouse, de wijze waarop hij of zij het haar draagt. Het is het samenspel.

De samenhang van verschillende onderdelen maakt ook het bedrijf. Maatwerk om het maatwerk is bijna altijd te duur wanneer het helemaal speciaal met de hand gemaakt voor jou. Maar wat verkocht wordt als maatwerk-software in de IT wereld is eigenlijk nooit volledig met de hand gemaakt.

Maar besef ook dat zelfs dat dure atelier niet de stof zelf weeft. Om de lagere budgetten te bedienen heeft het atelier wellicht zelfs semi-prefab kleding liggen die relatief gemakkelijk op maat te maken is. Mijn “atelier” doet dat laatste dan ook vooral. Veel van de zaken die ik maak zijn eigenlijk niets meer dan dikkere of dunnere schil gemaakt met een ‘standaard’ framework (Ruby on Rails, gebruikmakend van een nog breder scala aan plugins (gems)) rondom een ‘confectie’ database (PostgreSQL, ElasticSearch, Redis). En als het er echt al is, of niet te realiseren is binnen een gegeven budget, laat ik het ook gewoon weten. Maatwerk of niet, het gaat erom dat het past.

Benieuwd naar wat murb voor jouw organisatie kan betekenen? Laten we eens spreken!

Photo by Luo ping on Unsplash

Op de hoogte blijven?

Maandelijks maak ik een selectie artikelen en zorg ik voor wat extra context bij de meer technische stukken. Schrijf je hieronder in:

Mailfrequentie = 1x per maand. Je privacy wordt serieus genomen: de mailinglijst bestaat alleen op onze servers.