Om de zoveel tijd komt de term weer terug: ‘TCO’. Total Cost of Ownership. Hoeveel het allemaal bij elkaar kost. Het werd in het verleden ondermeer uit de kast gehaald door Microsoft om te waarschuwen voor de kosten die de conversie van naar opensource software met zich mee zouden brengen. Onder TCO wordt dan ook gekeken naar o.a. opleiding, de kosten van licenties, wat de onderhoudsmedewerkers kosten (linux beheerders zouden duurder zijn dan mensen met een microsoft diploma). Wat willekeurige observaties.
Jaren terug genoteerd:
Grappig om te zien hoe hij met het bijna niets kostende stukje software (van een grote speler) vele uren bezig is om via de complexe interface iets relatiefs simpels voor elkaar te krijgen: een factuur te printen. Straks gaat het zich terugbetalen, zo gaat het argument… maar ik heb er weinig vertrouwen in. Niet in dit geval. Wanneer je werkt met relatief grote bedragen worden er niet zoveel facturen verstuurd. Automatische koppelingen met de bank is gemakkelijk, maar als het op deze manier moet…
Een paar jaar geleden:
Ik heb enkele jaren Linux gebruikt en al keer ik er misschien wel weer een keer naar terug viel het mij op na de overstap naar OS-X hoeveel tijd ik steeds kwijt was om mijn systeem verder te tunen, zoekend naar een betere minimalistische skin dan standaard aangeboden, en vervolgens vloeken dat applicaties geschreven voor KDE nog steeds niet hetzelfde er uit zagen (laat staan gedroegen) als applicaties geschreven voor GNOME. Met de Mac was dat gezoek over, misschien wel omdat het simpelweg niet kan, maar echt noodzakelijk was het ook niet.
Terugkijkend op jaren onderhoud voor de computer van mijn ouders:
Zo rond 2000 kwam ik nog regelmatig bij mijn ouders terug en iedere keer was er wel weer iets dat de computer vertraagde, iets dat niet goed werkte, etc. Eigenlijk was er iedere maand wel iets dat niet meer goed functioneerde, iets dat traag was geworden. Mijn ouders gebruikten Windows (zal Windows 98 zijn geweest, tot ergens met nog iets van XP). Op een gegeven moment, en ik had nog niet eens een Mac, ging ik ze maar pushen: koop nu een Mac, jullie beschikken niet over een MSCE-certificaat, dan zijn we van het gezeur af. Ik kon ook niet meer zo vaak langskomen. Voor het systeemonderhoud maakte het niet veel uit, het systeem bleef wel werken. Als ik thuis kwam kwam ik niet meer om de computer te repareren. In het begin nog wel eens helpen met zaken als remote desktop dingen die de systeembeheerders dan niet wilden ondersteunen, maar verder… rust.
Nu werk ik dus zelf ook al jaren op macOS. Ik maak dagelijks tijdens het ontwikkelen gebruik van zowel open source software (deel van macOS is overigens open source) als gesloten software (veel van de programma’s met een GUI op macOS zijn gesloten). Ik experimenteer soms wel eens met een bundle promotie van onafhankelijke ontwikkelaars, waarna ik soms een programma koop, maar het valt nog steeds in het niet met het continue getweak wat ik mij weet te herinneren van indertijd met Linux. Al zijn de tijden daar ook veranderd; het afgelopen jaar herhaaldelijk gebruik moeten maken van een Linux desktop en op details na werkte het best goed. Alleen kon je net niet overal van het ene naar het andere slepen en plakken.
Hoe dan ook…TCO valt niet te generaliseren. Het is een complex geheel. En soms weet je niet eens of het efficienter kan1. Het belangrijkste is dat je werkzaamheden kunt uitvoeren zonder gestoord te worden door de tools die je gebruikt. Tenzij, die tools je natuurlijk ongestoord heel vaak dezelfde operatie laten uitvoeren. In dat geval, neem eens contact met murb op ;)
Photo by Ibrahim Rifath on Unsplash
Sam Saffron heeft mij geinspireerd om deze zin te schrijven, naar aanleiding van een interview met Sam Saffron op de Ruby on Rails podcast. Er wordt daar ondermeer verwezen naar een artikel van zijn hand waarin hij ingaat op de slechte performance van het draaien van ontwikkel-tools op Windows, en waarom hij dus wél de overstap naar Linux maakte (want macOS had nog een slechtere performance). ↩
Vond je dit leuk, volg me op Mastodon, voeg die RSS, euh ATOM feed toe aan je feedreader, of schrijf je hieronder in op mijn nieuwsbrief.
Dit artikel van murblog van Maarten Brouwers (murb) is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie .