99% tegen 1%

An article, posted almost 4 years ago filed in geld, ethiek, efficientie, duurzaamheid, ict, it, goed, energie, occupy, datacenter, cariere, verdienen, economie & fout.

Hoe ik mijn geld verdien houdt mij bezig. Ik vond deze draft terug uit ~2011.

Nietzozeer over hoe ik rijk kan worden, maar meer om te weten of ik wel (mee)werk aan iets waardig is.

… en dat ik dus niet die hefboom aan het creëeren ben waardoor 99% minder gelukkig wordt, en slechts 1% profiteerd, omdat een wereld waarin een goede middenstand bestaat beter functioneerd.

Door de focus op kostenbesparingen en efficientie, die sterk versterkt wordt door de lage prijs van het geautomatiseerd toepassen van een beproefd recept (de kracht van een computerprogramma) zorgen monopolistischd ondernemers ook voor een grotere scheiding tussen arm en rijk.

Nu ontstaan er altijd weer nieuwe banen. En er ontstaan ook altijd weer nieuwe problemen die nieuwe unieke oplossingen vereisen. Maar kunnen die onafhankelijk tot bloei komen als de het er altijd weer op neer komt dat er een winnaar is die het grootste deel van de markt voor zich neemt? Of laten we ons vangen in een spiraal waarin alle nieuwe ontwikkelingen steeds maar weer omarmt worden door zij die de huidige markt beheersen en de uiteindelijke winsten naar binnen blijven harken?

Dit artikel maakt deel uit van mijn persoonlijke verkenningen op het gebied van duurzame IT (breed geïnterpreteerd).

Op de hoogte blijven?

Maandelijks maak ik een selectie artikelen en zorg ik voor wat extra context bij de meer technische stukken. Schrijf je hieronder in:

Mailfrequentie = 1x per maand. Je privacy wordt serieus genomen: de mailinglijst bestaat alleen op onze servers.