Als je de mensen op de werkvloer niet kunt verslaan Over Excelgebruik

An article, posted more than 12 years ago filed in efficientie, gebruikers, erp, it, excel, puriteins, werkplek, werkvloer, samenwerken, werknemers & communiceren.

Veel techneuten wensen het niet te accepteren. In technische zin is het ook geen database. Maar zo wordt het door gebruikers wel gebruikt. Excel is voor hen een goede structuur om data in op te slaan. En Excel formules zijn hun SQL.

Of IT-professionals blij moeten zijn met het Excel gebruik doet er eigenlijk niet toe. Het voldoet voor velen aan hun wensen. Ja meneer of mevrouw Puritein: het is geen open formaat, ja het ontwerp van het bestandsformaat kent vele (vanuit de lange historie ontstane) ‘ranzigheden’ die het inlezen ervan lastig maakt. Maar het werkt wel.

Wanneer je gaat communiceren met gebruikers dan val je van de ene verbazing in de andere: je kunt er zelfs huizen mee inrichten (grid maken van vierkante blokjes), zo’n bestand delen op een server en er samen in werken (voordeel van een bureaucratische omgeving is dat niemand verantwoordelijkheid heeft voor een eventuele fout). En velen op de ‘normale’ werkvloeren zijn meesters geworden in het maken van rapportages met ‘mooie’ kleuren. Dat is toch interessant, verbazingwekkend, en dus op zich toch op z’n minst vermakelijk?

Wanneer je ze, die Excel verslaafden, niet kunt verslaan, kun je je er misschien maar beter bij neerleggen. Het is een krachtige tool. En veel van die oplossingen die ze ‘houtje touwtje’ hebben gemaakt zijn lastig efficiënter te maken (wel je eigen uren rekenen!). Misschien wel fout-vrijer. Misschien wel mooier. En misschien wel toekomst gerichter. Maar misschien moeten acceptabele oplossingen wel gevonden worden in het aansluiten bij de gang van zaken op de bestaande werkvloer.

Op de hoogte blijven?

Maandelijks maak ik een selectie artikelen en zorg ik voor wat extra context bij de meer technische stukken. Schrijf je hieronder in:

Mailfrequentie = 1x per maand. Je privacy wordt serieus genomen: de mailinglijst bestaat alleen op onze servers.