Duurzame IT? Een IT'er is geen boer of energieleverancier, kan een IT'er wel duurzaam (of niet duurzaam) bezig zijn?

An article, posted more than 12 years ago filed in cloud, geld, ethiek, efficientie, duurzaamheid, ict, it, goed, energie, occupy, datacenter, cariere, verdienen, econobie & fout.

Hoewel ik niet met m’n tentje op het beursplein sta, herken ik wel de vragen die er gesteld worden: Is de manier waarop we de samenleving (economisch) hebben ingericht wel de juiste, de meest duurzame?

Een beter milieu begint echter bij jezelf. Ben ik zelf wel een duurzame bijdrage aan het leveren? Lever ik wel een concrete bijdrage? Of bouw ik mee aan een luchtkasteel?

Als ik een boer was geweest, dan was de vraag of ik er werkelijk toe deed geen moeilijke te beantwoorden. Maar ik ben werkzaam in de IT. Ik hou me bezig met abstracte dingen. Dingen die niet echt een fysieke verschijning kennen (totdat we inderdaad b.v. in datacenters komen).

Ik zou het spijtig vinden als ik aan het einde van mijn leven er achter zou moeten komen dat ik mijn leven had doorgebracht met verdienen aan het equivalent van herverpakte garanties op terugbetalingen van leningen. Wat daar wat mij betreft mis mee is, is dat het geen ander doel heeft dan het garanderen van een inkomen van een instelling (dat wil overigens niet zeggen dat ik het veroordeel, is me te complex). Het draagt niet bij aan iets wat een betere wereld genoemd zou kunnen worden. Iets dat anderen, zonder er direct om te vragen, ook een beetje gelukkiger maakt. Iets waar iemand “bedankt” voor kunnen zeggen, zonder dat hij of zij hiervoor heeft moeten betalen. Gevoelsmatig zou ik wensen dat hetgeen waar ik mijn geld verdien met niet al te veel stappen terug te leiden moet zijn op iets dat een algemener belang dient.

De komende tijd ga ik op zelfonderzoek uit, in een poging om antwoorden te krijgen op vragen zoals:

En wellicht kom ik gaandeweg op nieuwe vragen. Interessant leesvoer is welkom.

Op de hoogte blijven?

Maandelijks maak ik een selectie artikelen en zorg ik voor wat extra context bij de meer technische stukken. Schrijf je hieronder in:

Mailfrequentie = 1x per maand. Je privacy wordt serieus genomen: de mailinglijst bestaat alleen op onze servers.