MKB, ERP en NUT Kies voor een pragmatische oplossing

An article, posted more than 13 years ago filed in efficientie, oplossingen, erp, systemen, automatiseringen, simpel, bedrijf, mkb, klein, excel & spreadsheet.

Blader door een blaadje voor ondernemers en er staan advertenties in van bedrijven die ERP systemen aan de man brengen. ERP systemen, in goed Nederlands: enterprise resource planning. Mooi natuurlijk dat dat kan, maar heb je daar als klein bedrijf nu ook wat aan?

Even in het kort, waarvoor zijn er eigenlijk ERP systemen? Het stelt het management binnen een bedrijf/organisatie (enterprise) in staat om te sturen (planning) op vraag en aanbod (resources) binnen een bedrijf. Door te weten wat waar speelt kunnen kosten gemakkelijker in kaart worden gebracht, kunnen vertragingen in de organisatie gemakkelijk worden herkend, etc.

Maar veel van die informatie heb je natuurlijk allang zelf binnen handbereik: de werknemers zijn te overzien doordat je een goede plek hebt binnen het bedrijf. En toch zit je soms te spelen met een spreadsheet programma, wat te rekenen met kosten. Kunnen ze om laag? Ben ik te duur? Maar mijn winst dan? Waar is iedereen mee bezig? Kan het niet efficiënter? Wat als?

Informatie die in het bedrijf zit is er soms lastig ‘uit te halen’. ERP systemen kunnen voor dit vragen over de actuele stand van zaken een oplossing zijn. Maar er zijn zoveel ERP systemen en ze zijn niet goedkoop (danwel door de aanschaf van licenties, dan wel vanwege de hoge implementatiekosten). En omdat je geen keuze maakt ploeter je dus door met je spreadsheet, vraag je werknemers om hun uren iets netter te schrijven in een centraal gedeeld Excel bestand, in de hoop zo de juiste informatie te krijgen.

Erg? Nee dat hoeft helemaal niet. Zolang je bedrijf goed functioneert op een manier waar concurrenten zich afvragen: hoe doen ze dat toch voor dat geld, dan gaat het invoeren van een ERP systeem niet de gewenste winst opleveren. Maar zelfs dan zult u zitten met vragen. Grondstofprijzen gaan omhoog, alternatieven komen op de markt, zijn mijn klanten nog steeds net zo tevreden als vroeger?

Bedenk goed wat je nodig hebt, welke antwoorden jij nodig hebt om met vertrouwen leiding te geven aan je bedrijf, of team. Soms kan een standaard ERP systeem de oplossing zijn, soms is het voldoende om gewoon in een programma zoals Excel wat getalletjes op een rij te zetten en daarmee te spelen. Soms het inzetten van een slim, lichtgewicht, registratiesysteem al voldoende om 80% van de vragen gemakkelijker beantwoord te krijgen. Elk bedrijf is uniek, wat werkt voor het ene bedrijf, kan werken voor het andere. Werk toe naar oplossingen, niet naar systemen.

De auteur van dit artikel is Maarten Brouwers. Met zijn bedrijf :murb: adviseert hij op een pragmatische manier kleine en middelgrote bedrijven over hun interne informatie voorziening en deling.

Op de hoogte blijven?

Maandelijks maak ik een selectie artikelen en zorg ik voor wat extra context bij de meer technische stukken. Schrijf je hieronder in:

Mailfrequentie = 1x per maand. Je privacy wordt serieus genomen: de mailinglijst bestaat alleen op onze servers.