Wie of wat is murb eigenlijk de achtergrond

An article, posted about 14 years ago filed in communicatie, murb, efficientie, mensen, gebruikers, ervaringen, paden, formulieren, interactie, achtergrond & oplossingen.

Je kunt een persoon natuurlijk beschrijven aan de hand van de dingen die hij of zij gedaan heeft. Dat deze heeft gestudeerd aan de universiteit (voor mij de TU/e), welke studierichting (mens-machine interactie), welke hogeschool daar misschien aan vooraf is gegaan (zowel Saxion Hogeschool in Enschede als de HKU in Hilversum), en wat de werkervaring is (o.a. Philips Research, The Bean Machine, ING, PostNL, KNMI en diverse kleinere organisaties), maar ik denk dat het interessanter is om te vertellen over de beweegredenen. En waarvoor je staat.

Techniek kan veel moois bieden, maar kan het leven ook minder leuk maken. Saaier. Frustrerender. Minder tastbaar. Techniek is nooit  bedacht om saaier en frustrerender werk te bewerkstelligen, maar dat is helaas wel het gevolg van minder doordachte implementaties. Het kan zoveel beter.

Ik ben primair geinteresseerd in het realiseren van gebruiksvriendelijke oplossingen. Daarom heb ik mij verdiept in hoe mensen met computers omgaan en hoe mensen via computers met elkaar communiceren. Door jaren met dit onderwerp bezig te zijn heb ik leren aanvoelen wat goed ontwerp is, wat slecht is en hoe met vaak zelfs simpele ingrepen situaties verbeterd kunnen worden.

Ik heb een voorkeur ontwikkeld voor elegante, eenvoudige, oplossingen, die het werk ondersteunen wat mensen er mee zouden willen doen. Zonder teveel op te leggen.

Ik ben echter ook een techneut. Ik weet hoe techniek werkt. Weet hoe de software werkt. Vraag mij niet of ik een netwerk kan onderhouden, maar ik weet wel wat er voor nodig is en kan helpen bij het beoordelen of het in de basis goed is. Vraag mij niet om grote automatiseringstrajecten als eenpitter in elkaar te sleutelen, maar ik heb wel geholpen bij het verwezenlijken ervan en begrijp hoe het goed kan en hoe het slecht kan. En voor het 'even' dingen aan elkaar knopen draai ik dan mijn hand ook niet voor om. Wel blijf ik bij mijn voorkeur voor eenvoudige oplossingen, die gemakkelijk te programmeren zijn. Ik heb een hekel aan 'dit kan niet' (want echt: alles kan!) Dit kan openbron software zijn, maar ook traditionele software waar gegevens gemakkelijk in en uit kunnen. Voor vandaag de dag let ik op de gebruikerservaring. Data portabiliteit is iets om rekening mee te houden voor morgen.

Werkwijzen veranderen geleidelijk en de software moet daarop aan kunnen blijven sluiten.

Tenslotte, ik hou er niet van om alleen terug te kijken naar oplossingen die zich in het verleden bewezen hebben, maar te kijken naar nieuwe mogelijkheden. Automatisering is nog maar een jong vak. We zijn aan het digitaliseren geslagen, maar daarmee de verbinding verloren met de tastbare werkelijkheid. We zijn nog maar aan het begin van een revolutie waarbij mensen op een veel organischere manier kunnen communiceren, onafhankelijk van plaats en tijd, zonder verlies van controle, en zonder overhead van het banen door paden naar het juiste formulier. Laten de mensen doen waar ze goed in zijn!

Dus dat doet murb, oftewel Maarten Brouwers, eigenlijk. Duidelijk? Interessant? Schroom niet om eens contact met mij op te nemen.

Op de hoogte blijven?

Maandelijks maak ik een selectie artikelen en zorg ik voor wat extra context bij de meer technische stukken. Schrijf je hieronder in:

Mailfrequentie = 1x per maand. Je privacy wordt serieus genomen: de mailinglijst bestaat alleen op onze servers.