Dat programmeren is best leuk :)

An article, posted more than 10 years ago filed in programmeren, ruby, leuk, rails, meetup, pazinjanka, processing, creatief & hacken.

Twee weken geleden was ik op een meetup van ruby-programmeurs in Utrecht (Utrecht.rb). Een spreker was Martina Šimičić (@pazinjanka). Ze stelde voor om het woord te verspreiden dat de mensen daar allemaal al vonden: dat programmeren gewoon leuk is (en dus niet alleen iets is voor bepuiste jongens met pizza dozen in onverzorgde kantoren (ook een cliché natuurlijk)). Duss….

Programmeren is leuk! Reactie volgt bijna direct op actie. Je typt iets, en er ontstaat iets. Typ iets meer en je laat een systeem voor je werken. Typ nog meer en je kunt een systeem voor meerdere mensen laten werken. Er wordt steeds meer geautomatiseerd, en jij het feit dat je daaraan ook richting kunt geven: dat is toch gaaf?

Natuurlijk kun je alles dat geprogrammeerd is ontvluchten. Soms heb ik die neiging ook wel, lekker door de bergen trekken, geen internet in de buurt; de smartphone kun je wegdoen en vervangen door een dumbphone. Je kunt weer gewoon brieven gaan schrijven. Ondertussen gaat de massa echter gewoon door met juist die techniek die soms zo storend en naar kan zijn. Maar juist dan is het een goed idee om je er eens goed in te verdiepen, want juist dan kun je er een andere richting aan geven! En ik deel je eventuele kritische houding, veel van wat er tegenwoordig geprogrammeerd wordt is nog weinig menselijk.

Dat programmeren is best leuk :)

Veel van de kunst die ook deze editie weer te zien was op het Gogbot-festival werd aangestuurd door computers, die creatief geprogrammeerd werden.

Wie weet kun jij op de juiste plek wel die rand(x) aanroepen doen waardoor de wereld net iets minder rigide en weer wat extra verrassender wordt. Of kun je begrijpen wat er mis gaat in de wereld om je heen en meedenken aan oplossingen die de werkelijke complexiteit wél goed bevatten. Er is nog genoeg ruimte voor vernieuwende creatieve ideeën. Er zijn nog steeds filosofische debatten gaande over hoe iets gedaan moet worden. Veel is echt nog verkennen. De wereld veranderd door techniek die maar een begrepen wordt door een beperkt georiënteerde minderheid: dat is toch niet goed?!

Nee. Ja, dus… euh… Maar waar begin je? Wat startpunten:

Zoals je misschien merkt verwees ik meerdere keren naar ruby oplossingen. Dit doe ik omdat ik vind dat het één van de mooiste talen is om schrijven (ja, netzoals ‘normale’ talen kunnen ook computertalen mooier en minder mooi zijn). En toch is het een serieuze programmeertaal waarin veel van wat we tegenwoordig zien op het web is gemaakt. Als je het onder de knie krijgt kun je iets als Twitter opzetten, een website bouwen waarmee anderen gemakkelijk webwinkels kunnen bouwen of een programma waar mensen code en ideën delen. En uiteindelijk geldt dat als je de principes kent van een programmeertaal, je veel van deze principes kunt vertalen naar andere talen (al zul je wel last hebben van verwenningsverschijnselen als je ruby hebt geleerd ;) ).

Begrijp je hoe programmeertalen werken dan hoef je natuurlijk niet continue achter een computer te zitten. Ik combineer het met interactieontwerp, dan praat je met eindgebruikers en probeer je hun problemen op te lossen. Programmeren is dan ook eigenlijk vooral mensen helpen. Ervaar je dat niet zo in jouw omgeving? Waar wacht je op, probeer er zelf verandering in aan te brengen. Begin met hacken!

Op de hoogte blijven?

Maandelijks maak ik een selectie artikelen en zorg ik voor wat extra context bij de meer technische stukken. Schrijf je hieronder in:

Mailfrequentie = 1x per maand. Je privacy wordt serieus genomen: de mailinglijst bestaat alleen op onze servers.