Atari. Een fenomeen. Het is ongeveer het symbool geworden van de eighties. Hadden de sixties het vredessymbool, de seventies de gebalde vuist… de jaren tachtig worden herdacht met het logo van de meest befaamde spel- en muziekcomputerfabrikant Atari.
Atari is meer dan een merk, eigenlijk is het meer een gevoel, een cultuur. Mensen zijn er trots op. Fans lopen rond in T-shirts, kopen alle mogelijke modellen op, nemen het op in hun bandnaam… Atari was succesvol en cult. Succesvol en cult kunnen samen gaan. 1999. De film Matrix kwam in de bioscopen terecht. Spetterende special effects, een goed verhaal en een enorm succes. Succesvol en cult.
Onlangs is deel 2 van de Matrix Trilogie in de bioscopen terecht gekomen. Hetgeen gepaard ging met een overdaad aan media aandacht. Het verhaal, dat telt blijkbaar niet meer zo; waar is de verbeelding? Weg cult.
Tegelijk met de lancering van de herladen versie van de film Matrix kwam er ook een spel op basis van de film in de schappen van de winkels terecht. Getracht werd uiterst nauwkeurige digitale klonen te maken van de hoofdrolspelers uit de film. Een gelikt spelletje hoogstwaarschijnlijk en het schijnt nu al een groot succes te zijn. Opvallend detail aan de doos is de aanwezigheid van drie lijnig logo. Het atari logo. Who’s back?!?!
Jammer. Het Frans-Amerikaanse bedrijf Infrogrames heeft de merknaam opgekocht en gebruikt het nu voor het eerst. En tevens misbruikt ze het merk; een conceptueel weinig sterk concept dat in geen wegen meer doet denken aan de goede oude tijd, innovatie (/Pong/). Het is toch geniaal, en plaats dat es op de tijdlijn, 1972! Een wat in principe toch een zoveelste remake van Wolfenstein 3D is zit toch niemand op te wachten? Blijkbaar wel, maar kom op :s… Infrogrames, verbind er toch niet die prachtige naam er aan. Atari is meer dan dat. Atari is verkracht en weg is haar status.
Weg is de trots die het merk om zich heen droeg. De Atari T-shirts zijn slaapkleding geworden. Atari is unloaded.
(dit artikel verscheen eerder op islink.nl)
Vond je dit leuk, volg me op Mastodon, voeg die RSS, euh ATOM feed toe aan je feedreader, of schrijf je hieronder in op mijn nieuwsbrief.
Dit artikel van murblog van Maarten Brouwers (murb) is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie .