Ik ben wel een beetje fan van Ruby on Rails. Het (Rails) stelt mij in staat om snel en gemakkelijk zaken te realiseren in een zeer mooie programmeertaal (Ruby). Op Mac- en Linux-systemen komt de taal standaard meegeleverd, maar helaas is het op Windows-systemen wat lastiger. PortableRails3 maakt het gemakkelijker. En het bijzondere is dat er geen installatie voor nodig is. Onlangs heb ik PortableRails volledig bijgewerkt.
Ik heb PortableRails in de eerste plaats voor mijn klanten samengesteld. Veel systeembeheerders zijn huiverig om gebruikers meer rechten te verlenen. PortableRails vormt hiervoor een mooie ‘workaround’ :) . Maar het is natuurlijk ook handig wanneer je eens wilt experimenteren met Rails: wie weet is het een leuk begin van een nieuwe carrière?
Wat is er veranderd ten opzichte van de eerste versie van PortableRails3? Eigenlijk is het opnieuw opgezet. De weg die ik met PortableRails3 in de tijd van Rails 3.0 en Ruby 1.9.1 in was geslagen (en ultra portable was vanwege het kleine formaat) werkte helaas niet meer voor Rails 3.2 en dus moest de basisopzet redelijk veranderd worden. Hierdoor is het helaas ook iets groter geworden. Het voordeel is wel dat er nu veel meer gems (pakketjes die functionaliteit toevoegen) zonder problemen geïnstalleerd kunnen worden.
Er wordt gebruik gemaakt van MinGW-omgeving zoals deze al is voorbereid door RubyInstaller.org en is standaard verrijkt met de ontwikkellaarstools zodat er ook Gems met o.a. C-componenten geïnstalleerd kunnen worden.
Wat blijft is het gemak van zip die je gewoon uitpakt, zelfs op Windows systemen waar je zeer beperkte rechten hebt, en een handig start-script dat je gelijk in de juiste omgeving zet. Zie wat je er mee doet. Feedback is welkom!
Ok, kleine start: pak de zip uit en voer start-cmd.bat
uit. Typ rails new programma
en wacht geduldig. Klaar? Ga naar de directory (cd programma
) en typrails g scaffold article name body:text
. Wacht weer even gevolgd door rake db:migrate
. Typ nu rails server
en ga in je webbrowser naar http://127.0.0.1:3000/articles
. Gefeliciteerd, je eerste webapplicatie (en dat zonder te programmeren)! Een goede teksteditor (b.v. Notepad++ onder Windows om te kijken wat er gegenereerd is en Google zijn nu je beste vrienden :) )
Vond je dit leuk, volg me op Mastodon, voeg die RSS, euh ATOM feed toe aan je feedreader, of schrijf je hieronder in op mijn nieuwsbrief.
Dit artikel van murblog van Maarten Brouwers (murb) is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie .