Een update voor PortableRails Voor Windows

An article, posted about 11 years ago filed in windows, ruby, rails & portablerails.

Ik ben wel een beetje fan van Ruby on Rails. Het (Rails) stelt mij in staat om snel en gemakkelijk zaken te realiseren in een zeer mooie programmeertaal (Ruby). Op Mac- en Linux-systemen komt de taal standaard meegeleverd, maar helaas is het op Windows-systemen wat lastiger. PortableRails3 maakt het gemakkelijker. En het bijzondere is dat er geen installatie voor nodig is. Onlangs heb ik PortableRails volledig bijgewerkt.

Ik heb PortableRails in de eerste plaats voor mijn klanten samengesteld. Veel systeembeheerders zijn huiverig om gebruikers meer rechten te verlenen. PortableRails vormt hiervoor een mooie ‘workaround’ :) . Maar het is natuurlijk ook handig wanneer je eens wilt experimenteren met Rails: wie weet is het een leuk begin van een nieuwe carrière?

Wat is er veranderd ten opzichte van de eerste versie van PortableRails3? Eigenlijk is het opnieuw opgezet. De weg die ik met PortableRails3 in de tijd van Rails 3.0 en Ruby 1.9.1 in was geslagen (en ultra portable was vanwege het kleine formaat) werkte helaas niet meer voor Rails 3.2 en dus moest de basisopzet redelijk veranderd worden. Hierdoor is het helaas ook iets groter geworden. Het voordeel is wel dat er nu veel meer gems (pakketjes die functionaliteit toevoegen) zonder problemen geïnstalleerd kunnen worden.

Er wordt gebruik gemaakt van MinGW-omgeving zoals deze al is voorbereid door RubyInstaller.org en is standaard verrijkt met de ontwikkellaarstools zodat er ook Gems met o.a. C-componenten geïnstalleerd kunnen worden.

Wat blijft is het gemak van zip die je gewoon uitpakt, zelfs op Windows systemen waar je zeer beperkte rechten hebt, en een handig start-script dat je gelijk in de juiste omgeving zet. Zie wat je er mee doet. Feedback is welkom!

Meer info:

Bonus…

Ok, kleine start: pak de zip uit en voer start-cmd.bat uit. Typ rails new programma en wacht geduldig. Klaar? Ga naar de directory (cd programma) en typrails g scaffold article name body:text. Wacht weer even gevolgd door rake db:migrate. Typ nu rails server en ga in je webbrowser naar http://127.0.0.1:3000/articles. Gefeliciteerd, je eerste webapplicatie (en dat zonder te programmeren)! Een goede teksteditor (b.v. Notepad++ onder Windows om te kijken wat er gegenereerd is en Google zijn nu je beste vrienden :) )

Op de hoogte blijven?

Maandelijks maak ik een selectie artikelen en zorg ik voor wat extra context bij de meer technische stukken. Schrijf je hieronder in:

Mailfrequentie = 1x per maand. Je privacy wordt serieus genomen: de mailinglijst bestaat alleen op onze servers.