Context vinden

An article, posted more than 8 years ago filed in qrcode, gps, qr-code, qr, system, informatie, achtergrond & context.

Een klein informatiebordje is gemakkelijk bij een object te plaatsen om meer informatie te bieden, maar hoe kun je een informatiebordje verrijken met nog meer informatie die een gebruiker gemakkelijk tot zich kan nemen? Hiervoor zijn verschillende technieken beschikbaar zoals Beacons, QR-codes, Afbeeldingsherkenning, (nummer)codes beschikbaar. Maar wat zijn de voor- en nadelen?

Bluetooth Beacons

De Bluetooth Beacon technologie lijkt op papier de mooiste manier om locatie-gebaseerde informatie door te geven. Sta je op een meter afstand van een werk dan kan een telefoon gesignaleerd worden om een melding te presenteren wanneer je een daarvoor speciaal ontwikkelde app hebt geïnstalleerd. Beacons worden in de cultuursector gebruikt door o.a. het Groninger museum (zowel op iOS als Android). Het nadeel van Beacons is dat deze (nog steeds) relatief duur zijn (~€20 per stuk voor zelfstandig opererende beacons) en de nodige expert-tijd kosten om te configureren), onderhoud vergen (een Beacon gaat ongeveer een jaar mee op een batterij). Daarnaast werken de implementaties veelal op basis van achtergrond processen, een gebruiker kan het idee kan hebben dat hij of zij continue in de gaten wordt gehouden. Groot voordeel is wel dat de gebruiker niet actief te werken met een app om relevante informatie te ontvangen, al moet de gebruiker wel eerst over de drempel heen om een app te installeren.

QR codes

Een QR code is wat minder gebonden aan techniek en kan zowel binnen een app gebruikt worden als erbuiten (in dat laatste geval moet de gebruiker wel beschikken over een generieke QR code scanner). Na het maken van een foto van de code wordt de gebruiker doorgestuurd naar een web- of apppagina. Het nadeel is dat QR-codes er visueel niet aantrekkelijk uitzien en de gebruiker zijn of haar telefoon moet richten op een bordje.

Afbeeldingsherkenning

“Wat zou het toch mooi zijn als je iets kunt fotograferen en dan meer informatie krijgt.” Het is een vaker gehoorde reactie op zij die QR-codes te lelijk vinden. Helaas is afbeeldingsherkenning nog niet goed bruikbaar als algemene herkenningstechniek omdat te vaak mis gaat. Ter illustratie: in een test met een specialistische app (Artbit) werden slechts de helft van de werken herkend terwijl er getest werd met iconische kunstwerken die netjes frontaal fotografeerd waren. Wel kan de herkenning verbeterd worden door grove locatie herkenning toe te voegen op basis van b.v. GPS of selectie van een deelcollectie. Het is een veld waarin de komende tijd echter nog grote sprongen vooruit gemaakt gaan worden, al zal het voor complexere ruimtelijke werken nog wel even lastig blijven.

NFC

NFC is de techniek achter de contactloze betalingen en OV-chipkaart, maar kan ook gebruikt worden in andersoortige apps die slechts informatie weergeven. Het voordeel t.o.v. Beacons is dat ze relatief goedkoop zijn en geen energie verbruiken, het nadeel is dat, omdat ze niet actief zenden, ze vereisen dat een telefoon die de NFC-tag wil uitlezen dicht in de buurt gehouden moet worden (een paar cm afstand).

Nummer(codes)

Een simpele, ‘low-tech’ oplossing: presenteer informatie na invoer van een driecijferige (cijfer)code. Weliswaar niet automagisch, maar voor zowel het rijksmuseum als het mauritsmuseum werkt dit uitstekend. Ook is het onderhoud laag. Wel moet je dan weten waar je ongeveer bent omdat nummersystemen kunnen overlappen, iets waar GPS voor gebruikt kan worden.

GPS

Wanneer je weet waar iemand is weet je waarschijnlijk ook waar iemand naar kijkt. Dit werkt in de buitenlucht nagenoeg perfect, maar binnen helaas niet zo goed. En het detail is veelal ook niet hoog genoeg om exact een melding te geven wanneer iemand voor het werk staat, zoals wel mogelijk is met de veel nauwkeurigere Beacon technologie. Toch is het een techniek die op veel apparaten standaard beschikbaar is en zowel werkt op web-applicatie als in native applicaties.

Op de hoogte blijven?

Maandelijks maak ik een selectie artikelen en zorg ik voor wat extra context bij de meer technische stukken. Schrijf je hieronder in:

Mailfrequentie = 1x per maand. Je privacy wordt serieus genomen: de mailinglijst bestaat alleen op onze servers.