De eerste vier zaken op een (macOS) ontwikkelmachine voor beginners

An article, posted more than 5 years ago filed in development, help, macos, system, configuration, php, python, ruby, vscode, sublimetext, editor, docker & homebrew.
  1. Update eerst naar de laatste versie van ’t OS, Mojave. Je kunt deze gratis downloaden in de App store, zie upgrade instructies voor Mojave.
  2. Installeer homebrew … macOS Terminal (zeg maar de Command Prompt van de Mac) vind je door Cmd+Spatie in te drukken en vervolgens “Terminal” te zoeken (meestal vind je die al na de eerste paar letters). Vervolgens de regel invoeren (kopiëren & plakken) die de website vermeld. Soms moet je extra dingen installeren; het script zal je daar doorheen leiden. Overigens, dat commando, Cmd+Spatie, opent wat Spotlight heet, ik vind dat de gemakkelijkste manier om programma’s te starten.
  3. Install Docker for mac (je hebt hier tegenwoordig helaas een account bij DockerHub voor nodig). Dit download een DiskImage, sleep het programma naar de programma’s map (zoals het image waarschijnlijk ook al aangeeft in de achtergrond). Slepen naar ‘Programma’s’ is eigenlijk de standaard manier om reguliere programma’s te ‘installeren’ op de mac. Waarschijnlijk vraagt docker permissies bij het opstarten; dit komt omdat het nogal ingrijpt in het systeem.
  4. Installeer VS Code (andere mensen hebben andere voorkeuren, ik zelf werk b.v. met Textmate (vereist ook een betaalde licentie (€50 ex btw)), maar het is zeker niet de meest populaire editor). SublimeText ($80, al zijn er veel mensen die ‘m gratis blijven gebruiken ook al roept hij bij het opstarten om te betalen) is ook een populaire editor, maar als je iets nieuws moet beginnen dan is vscode is wel de meest geavanceerde gratis editor. Na het downloaden pakt de zip (waarschijnlijk) automatisch uit in de Downloads map; sleep vervolgens het programma naar Programma’s. Wanneer je VS Code opent, zorg er dan ook gelijk even voor dat je het code commando in de terminal werkend hebt

Daarna is het tijd om je omgeving verder in te richten voor de taal waar je mee wilt werken!

ruby, php en python zitten standaard al op je mac, maar als je er serieus mee wilt ontwikkelen kun je het beste een versiebeheer systeem gebruiken voor dit talen (of docker containers gebruiken, maar ik vind dat zelf veelal omslachtig en niet nodig. Denk bij ruby aan rbenv, en voor php en python zullen er soortgelijke initiatieven zijn (of gebruik homebrew).

Op de hoogte blijven?

Maandelijks maak ik een selectie artikelen en zorg ik voor wat extra context bij de meer technische stukken. Schrijf je hieronder in:

Mailfrequentie = 1x per maand. Je privacy wordt serieus genomen: de mailinglijst bestaat alleen op onze servers.