Een beter e-mailprogramma voor Mac OS-X Alternatieven voor Mail.app?

An article, posted almost 12 years ago filed in gebruiksvriendelijkheid, mac, review, email, software, e-mail, os-x, mail.app & beoordeling.

De afgelopen tijd heb ik geëxperimenteerd met alternatieve e-mailprogramma’s voor mijn Mac. Een alternatief dus voor Apple’s eigen Mail.app. Ik stuur zo’n 30-40 mails per dag waarvan een groot deel naar Outlook gebruikers. En hier begon mijn frustratie: zij zien mijn mails niet zoals ze er uit horen te zien, sterker nog: delen vielen soms weg en de gebruikers ontvingen spookbijlagen (meer hierover later). Naast deze, en andere kleine frustraties en gewoon nieuwsgierigheid leidde er toe dat ik actief op zoek ging naar het beste e-mailprogramma.

Tijdens deze zoektocht heb ik mijzelf verplicht tot het daadwerkelijk gebruiken van de e-mailprogramma’s in ‘productie’. Dat was gelukkig niet zo lastig meer zoals het vroeger ooit was. Alle mail staat immers tegenwoordig op IMAP servers, en wordt niet langer ‘definitief’ gedownload vanaf (POP) servers (een Exchange-server forceer ik overigens actief in IMAP door gebruik te maken van het handige programma DavMail).

Wat is er mis met Mail.app?

Laten we eerst beginnen met wat er goed aan Mail.app is:

Outlook toont de attachments van Mail.app 'verkeerd'

Ik was echter teleurgesteld over het volgende:

Goed, we kennen de voors en tegens, en weten dus waar naar te zoeken in een betere mailclient.

Voor mijn zoektocht heb ik op basis van screenshots drie enigszins goed uitziende e-mailclients geselecteerd: Thunderbird, Sparrow en Postbox.

Thunderbird

Voordat ik OS-X gebruikte, gebruikte ik Mozilla Thunderbird (onder Windows en Linux). Ik vond het nooit een slechte mailclient, maar toen ik over ging naar het Mac platform wilde ik wel eerst weten hoe Mail.app voelde. Thunderbird was toen ook al in jaren niet echt meer innovatief. Dat is veranderd: Thunderbird ziet er nu een stuk frisser uit. Krachtige zoekmachine, tabs in plaats van allemaal losse windows, en snelle zoekmappen (dat kon eerder ook, maar was traag). Op een rij:

Echter,

Na een week full-time Thunderbird toch maar weer terug naar Mail.app gegaan. Ik weet nu echter nog beter waar ik belangrijk vind:

Update: Kort na dat ik het artikel schreef vernam ik dat Thunderbird’s ontwikkeling een stuk langzamer zal gaan… dus ik vrees dat de issues die ik ermee had niet binnen afzienbare tijd worden opgelost…

Sparrow

Sparrow is een verfrissend nieuw alternatief. Tot voor kort ondersteunde het niet eens POP. Eerste indruk: Het ziet er uit als de offiële Twitter app, en is dus erg minimalistisch, klein en lichtgewicht.

Voor:

Om twee redenen kon ik er echter niet lang serieus mee werken:

Update: Sparrow bestaat niet meer.

Mijn lijst met criteria is dus nu als volgt:

Postbox

Postbox is een betaalde mailclient gebaseerd op Thunderbird, maar dan veel meer gericht op een perfecte gebruikerservaring. Een gebruikerservaring die overigens echt gericht lijkt op de OS-X gebruiker (er is echter ook een Windows versie). Klinkt veelbelovend dus heb ik de trial versie gedownload en uitgeprobeerd, eerste indruk: Een krachtig programma, en enkele erg leuke features…

Maar er zijn ook maren:

Het zoeken is niet zo goed als in Mail.app, maar acceptabel. De filtersidebar is ook handig om snel te filteren, maar het feit dat je geen berichten kunt markeren weerhield me echt om te switchen, ik heb het gewoon te veel nodig. En ook de traagheid werkte niet mee.

Eindoordeel

Wanneer je enkel GMail en of andere geavanceerdere IMAP services (zoals Apple’s iCloud), zou gebruiken, dan zou Sparrow misschien een goed alternatief zijn, maar indien je dient te verbinden met minder geavanceerde systemen dan is het voor grotere hoeveelheden e-mail niet werkbaar. Voor mij is dan ook het compromis tussen eenvoud en functionaliteit, en dat biedt Mail.app dan toch het beste. Ik beschouw het verkeerd versturen nog steeds als hinderlijke bug, maar ten opzichte van de nadelen bij andere applicaties is het op dit moment gewoon de beste mail client voor de Mac.

Ps. Dus, vraag je je af, hoe maak je dan dat probleem voor die outlook ontvangers overkoombaar? Een eerste oplossing: Ga naar ‘Wijzig’->’Bijlagen’ en zorg er voor dat ‘Voeg bijlagen altijd aan het einde van het bericht toe’ is aangevinkt. Hiermee voorkom je dat zaken zoals je handtekening wegvallen. Nadeel blijft dat je niet echt een goed verhaal kunt maken met attachments in het verhaal en het is helaas een globale instelling. Je houdt nog steeds de spookbijlagen, maar in ieder geval komt je bericht wel volledig over. Beter (vereist een plugin): Universal Mailer, ik ben het nog aan het testen 3 euro, maar dan heb je ook de oplossing (gratis voegt het een berichtje bij) (nu gratis en opensource!).

Op de hoogte blijven?

Maandelijks maak ik een selectie artikelen en zorg ik voor wat extra context bij de meer technische stukken. Schrijf je hieronder in:

Mailfrequentie = 1x per maand. Je privacy wordt serieus genomen: de mailinglijst bestaat alleen op onze servers.