Tophypotheken, mensen lenen te veel zonder rekening te houden met mogelijke prijsdalingen. Energiecrisis, de wereld verbruikt te veel zonder te betalen voor een toekomst zonder fossiele brandstoffen. Crisis in de intensieve veeteelt, de dieren worden koste wat het kost nu ‘gezond’ gehouden... we leven teveel op de ‘pof’. Omdat we nu goed willen leven, in een groter huis dan we ons kunnen veroorloven, met de goedkoopste energie, en het goedkoopste vlees, verschuiven we problemen door naar de toekomst.
In de IT wereld is dit eigenlijk niet anders. Programmeurs spreken bijvoorbeeld over ‘technical debt’, de schuld die ze aangaan om op tijd te kunnen leveren door tijdelijk minder te investeren in het opleveren van goede, automatisch doorgeteste, code. Wanneer later ontdekte fouten moeten worden opgelost, of nieuwe functionaliteit moet worden toegevoegd, komen hierdoor vaak fouten naar boven die er al veel langer in zaten, maar toevalligerwijs nooit aan het licht waren gekomen. Het is bouwen aan een kaartenhuis.
Ik zou eigenlijk ook willen spreken van een schuld in gebruiksvriendelijkheid, een ‘usability debt’. Door te bezuinigen op het testen van de interface met gebruikers worden applicaties moeilijker te gebruiken. In de eerste plaats kost dit al snel geld omdat mensen minder efficiënt kunnen werken. Met minder plezier werken. Of zelfs onnodige fouten maken. Erger wordt het wanneer mensen gaan wennen aan de slechte werking van het systeem. Waarna ze niet meer terug willen. Of bang worden voor verandering, ook wanneer deze ten goede zou komen van de algehele werkwijze. Of gehecht raken aan hun kleine, eigenlijk krankzinnige, vindingen die het toch mogelijk maken om door het systeem te navigeren. Misschien ook wel omdat ze hiermee hun positie in de organisatie kunnen verstevigen, omdat zij de enige zijn doe goed met Het Systeem overweg kunnen.
Ik stel voor dat we het na deze crises anders gaan doen. Laten we verstandig omgaan met geld. Verstandig omgaan met de wereld. Verstandig omgaan met techniek, en ophouden met het opleveren van slechte, inefficiënte, producten.
Vond je dit leuk, volg me op Mastodon, voeg die RSS, euh ATOM feed toe aan je feedreader, of schrijf je hieronder in op mijn nieuwsbrief.
Dit artikel van murblog van Maarten Brouwers (murb) is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie .