Écht geld. Virtueel gewonnen. Over online geld verdienen

An article, posted about 13 years ago filed in geld, ethiek, efficientie, duurzaamheid, ict, it, goed, verdienen, econobie, fout, second life & duurzaam.

Een tijdje liep ik rond met het idee dat je online eigenlijk niet echt geld kunt verdienen, er staat immers niets fysieks tegenover. Het is slechts een hulpmiddel. Het was ingegeven door iemand die werkte voor een chemiebedrijf die me er op wees dat er in automatisering toch eigenlijk weinig geld in om gaat. Kun je dan in een virtuele omgeving duurzaam eigenlijk wel geld verdienen?

Wat waarnemingen:

Tegenstrijdig.

Dat IT slechts een hulpmiddel is geldt eigenlijk wel voor veel meer zaken. Hoe nuttig zijn wegen en olie nu werkelijk? Veel zaken die in de maatschappij waardevol worden gevonden zijn hulpmiddelen, hulpmiddelen die waarde toebedeeld krijgen omdat ze mensen indirect of direct voorzien in behoeftes. Waarde heeft weinig te maken met echt nut. Neem de waardering voor voedsel, terwijl het product van boeren essentieel is om ons in leven te houden is de prijs die wij er voorover hebben slechts een kleine.

Of het dus ’slechts’ een hulpmiddel is of essentieel voor ons voortbestaan maakt voor de waardering blijkbaar weinig uit. Maar hoe beslissen mensen dan om aan het ene een ander willekeurig deel van hun inkomen te besteden dan aan het andere? En waarom zijn we blij met een 35% korting op een potje jam van nog niet eens 2 euro, terwijl we (over het algemeen) nalaten om prijzen in cafés te vergelijken.

Waarom denken mensen dan zo lang na over de aanschaf van een relatief goedkoop stukje software, terwijl ze voor hetzelfde geld een kop koffie halen op het station (via Marco Arment)?

Zij die ooit hebben verdiept in consumentengedrag weten het: het gedrag van consumenten heeft weinig te maken met rationeel gedrag. Wellicht is de vraag stellen of iets virtueels eigenlijk wel geld waard kan zijn dan ook zinloos. Zelfs veel fysieks bestaat slechts bij de gratie van eenzelfde niet op ratio gebaseerde waardering.

Geld verdienen met second life was zo gek nog niet.

1Informatie wil vrij zijn heeft, hoewel het in de eerste plaats gaat om politieke vrijheid en niet gratis zijn, toch veelal het gevolg dat het gratis wordt. Misschien niet direct maar wel na een tijdje. Dat het niet direct gratis beschikbaar gemaakt kan worden wordt dan weer wel vaak gezien als een optie om te verdienen (immediacy).

Dit artikel maakt deel uit van mijn persoonlijke verkenningen op het gebied van duurzame IT (breed geïnterpreteerd).

Op de hoogte blijven?

Maandelijks maak ik een selectie artikelen en zorg ik voor wat extra context bij de meer technische stukken. Schrijf je hieronder in:

Mailfrequentie = 1x per maand. Je privacy wordt serieus genomen: de mailinglijst bestaat alleen op onze servers.