Weet je wat jij zou moeten doen? Een wiki nemen!

An article, posted more than 14 years ago filed in business, web, google, wiki, content, seo, pagerank, BeanThought, general, inhoud, semantiek, sociaal & trucks.

Ik hoor de vraag geregeld de laatste tijd, of er geen Wiki ingezet zou moeten worden om de page rank op te krikken (voor de minder geïnformeerde lezer: een wiki is een website waarvan de inhoud gemakkelijk bewerkt kan worden door een grote groep mensen, het bekendste voorbeeld is Wikipedia). Wikipedia doet het namelijk erg goed in de index van Google/MS..Li.. Bing/Yahoo!/… Dus dit is wat ik de vragers dan antwoord:

Laten we één ding voorop stellen: er zijn geen SEO ‘trucks’ die langdurig blijven werken. Natuurlijk zullen er manieren zijn om tijdelijk en snel hoog in de index te komen, maar op de lange termijn kost het volhouden van het kat en muisspel met de zoekmachines veel moeite, en waarschijnlijk té veel. Beter is het om gewoon een positieve bijdrage te leveren aan de wereldwijde bibliotheek die het internet heet. En wiki’s kunnen daar inderdaad goed bij helpen. Omdat Wiki’s goed gestructureerde pagina’s afleveren, omdat ze vaak ook informatieve content bevatten, en omdat wiki’s ‘sociaal’ zijn. Ik hoor u denken: “maar natuurlijk!” Ik zal het proberen toe te lichten.

A Wiki World - by jaaron @flickr.com

Één van de dingen die goed zijn voor een goede ranking in de zoekmachine, is simpelweg dat de zoekmachine goed begrijpt waar de site over gaat. En de meeste wiki-software zorgt daarvoor: wiki’s hebben over het algemeen maar beperkte manieren om tekst op te maken. In plaats van opties te bieden om lettertypes te wijzigen, de grootte aan te kunnen passen, wordt je als bijdragende gebruiker vaak gedwongen om de tekst simpel op te maken met kopjes en paragrafen. Door het een kopje te maken wordt de tekst verandert echter niet alleen het uiterlijk, maar wordt de betekenis ook anders. En dit maal niet alleen voor de gebruiker, ook computers zijn in staat dit te onderscheiden (in tegenstelling tot simpelweg een vergroting van het lettertype): De koptekst wordt belangrijker bevonden dan de tekst die in de paragrafen staat. Informatie die zoekmachines natuurlijk niet links laten liggen, en waarderen in het beter positioneren van de site in de zoekresultaten (mits de juiste tekst in de kopjes staat). Kantekening hier is overigens dat deze eigenschap niet uniek is voor wiki’s. Zelfs de meest simpele statische pagina’s kunnen ‘semantisch’ opgemaakt worden, waar kopjes en andere elementen ook enigszins begrijpbaar zijn voor zoekmachines (en ja, dat daar zorgen wij bij The Bean Machine vanzelfsprekend ook voor).

Belangrijker dan semantiek, echter, is het feit dat wiki’s (over het algemeen) inhoud hebben. De inhoud van een wiki neemt gemakkelijk toe, juist omdat er zo gemakkelijk aan bijgedragen kan worden. Meer inhoud, betekend ook dat er meer aangrijpingspunten zijn. Zowel voor gebruikers, die dus inderdaad iets kunnen vinden, maar dus ook voor zoekmachines (als in zoekwoorden). Kwalitatief goede inhoud wordt door lezers verder gewaardeerd door links naar de inhoud, hetgeen dus ook op die manier populariteit verhogend kan werken.

En tenslotte is volgens mij de grootste kracht achter de wiki dat het ‘sociaal’ is. Mensen weten dat ze er aan kunnen bijdragen. En zelfs wanneer de inhoud nog niet perfect is kan een link door iemand de moeite waard bevonden worden, omdat de inhoud mogelijk (in de perceptie van de gebruiker) snel verbeterd kan worden door henzelf, of derden (een wiki wordt daarom ook wel eens een ‘sociaal’ medium genoemd). Als ik een blogpost schrijf over een onderwerp en ik niet te lang wil uitwijden over een bepaalde term, zoek ik vaak een pagina erbij op een wiki, want ik neem aan dat de wiki de voldoende informatie bevat om het begrijpbaar te maken.

Als de wiki ingezet wordt voor SEO dan zijn bovenstaande punten de belangrijkste reden waarom wiki’s zinvol kunnen zijn, maar het vereist wel een goede bootstrap met (enigszins unieke) content. Claims dat zoekmachines optimaliseren voor wiki’s gaan er bij mij niet in. De wiki resultaten die hoog in de zoekmachines naar boven komen bevatten vaak ook gewoon (redelijk) goede content. En goede content, daar sturen zoekmachine’s hun klanten graag naar toe.

Afbeelding door Jaaron                      

Deze post verscheen eerder op The Bean Blog

Op de hoogte blijven?

Maandelijks maak ik een selectie artikelen en zorg ik voor wat extra context bij de meer technische stukken. Schrijf je hieronder in:

Mailfrequentie = 1x per maand. Je privacy wordt serieus genomen: de mailinglijst bestaat alleen op onze servers.