De gedistribueerde visie en hoe ik denk dat mijn NAS producent helpt deze te realiseren

Een artikel, meer 14 jaar geleden geplaatst onder internet, nas, google, informatie, facebook, distributie, decentraal & uitwisselen.

Liever heb ik het hier op dit blog over de meer filosofische kant van het web, maar al een tijdje heb ik thuis een zogenaamde network attached storage staan en daar ben ik eigenlijk best enthousiast over. Simpel gezegd is een network attached storage (NAS) een harde schijf met netwerk aansluiting zodat je overal vanuit huis bij je gegevens kunt. Maar ik ben wel in het bijzonder gecharmeerd (nee ik krijg hiervoor niets) van mijn Synology NAS (ik heb een goedkope variant, de 209j, en die werkt al goed). Niet alleen omdat hij gewoon goed z’n werk doet in het overal binnenshuis toegankelijk maken van harde schijfruimte, maar ook vanwege de software die er op draait. Je kunt er namelijk niet alleen bestanden mee delen binnenshuis, maar ook webpagina’s mee serveren, foto’s mee over het internet delen, mee bloggen, bestanden mee delen en uitwisselen over het internet, mee e-mailen… ze claimen zelfs dat hun eigen website op dezelfde software draait. Zelf gebruik ik voornamelijk de ingebouwde IMAP server voor e-mail. Waardoor ik nog enige controle heb over de e-mails die opgeslagen worden. Opdat ze niet allemaal bij Google hoeven te rusten. Nu ben ik natuurlijk wel wat technischer dan de gemiddelde mens, en mijn moeder zal het echt niet zelf allemaal op kunnen zetten, maar er gloort hoop aan de horizon dat de oorspronkelijke gedistribueerde visie van het internet niet stuk hoeft te lopen omdat het voor de gewone man te ingewikkeld is om mee te doen in een gedistribueerd geheel. Gedistribueerde visie?

En zo komen we dan toch weer op een wat filosofischer thema: met de Synology webserver is het relatief gemakkelijk om de decentrale visie van het internet te realiseren. Oorspronkelijk was het ontwikkeld als een systeem dat niet plat gelegd zou worden als 1 server uit de lucht werd gehaald door een vijandelijke aanval. Later werd dit model als bevrijdend beschouwd omdat het iedereen gelijk maakte. De open, gedistribueerde versie als tegenbeweging van de altijd aanwezige centralistische krachten, waarbij op dit moment bijvoorbeeld bedrijven zoals Facebook en Google centrale punten zijn. Als zij falen, ligt een groot deel plat. Als zij hun regels, hun censuur toepassen, ligt een deel van de communicatie plat.

Er zijn meer positieve ontwikkelingen, het is niet alleen mijn NAS producent. Een soortgelijke positieve ontwikkeling vind ik bijvoorbeeld het Diaspora project, dat tracht een soort gedistribueerde Facebook op te zetten. Ook Google streefde met Google Wave naar een gedistribueerde opzet. Waarom zouden we alle content centraal neerzetten? Het eigendom van onze eigen informatie uit handen geven? Gedistribueerde hosting geeft mensen zelf de controle over data, ook met betrekking met wie er allemaal bij kan. Wat we nodig hebben zijn protocollen die uitwisseling mogelijk maken. En die zijn er eigenlijk al wel. Nu nog het gemakkelijk kunnen opzetten van functionele netwerken die decentraal zijn.

Op de hoogte blijven?

Maandelijks maak ik een selectie artikelen en zorg ik voor wat extra context bij de meer technische stukken. Schrijf je hieronder in:

Mailfrequentie = 1x per maand. Je privacy wordt serieus genomen: de mailinglijst bestaat alleen op onze servers.