Negen typische problemen van ERP systemen

An article, posted more than 11 years ago filed in usability, research, erp, ERP systems, Critical Incidents, trainingen, kosten, efficienty & besparen.

In theorie kunnen ERP systemen veel tijd, en dus geld besparen, maar een groot deel van die in potentie aanwezige winst wordt niet gemaakt. Veel ERP systemen blijken in de praktijk toch niet zo gebruiksvriendelijk (Lucas, 2010).

Typische problemen, voor velen waarschijnlijk erg herkenbaar, zijn:

  1. Moeilijk om de volgende stap te vinden in een scherm (waar moet ik nu op drukken?)
  2. Feedback en informatie is vaak onduidelijk
  3. De manier van data invoeren zijn vaak omslachtig (of de gebruiker wordt niet gewezen op de slimmere manieren)
  4. Verplichte velden en zaken waarop gevalideerd wordt zijn niet altijd duidelijk
  5. Het is lastig een positie te bepalen in de applicatie, waardoor de gebruiker niet altijd weet hoe deze zijn of haar stappen kan reproduceren
  6. Zoek functionaliteit werkt niet altijd op dezelfde manier in de applicatie
  7. Iconen en labels zijn vaak onduidelijk
  8. De functionaliteit achter knoppen is niet altijd voorspelbaar of inzichtelijk
  9. Hoe er in lijsten geselecteerd kan worden is inconsistent.

Deze problemen zijn opgemerkt na een kort critical incidents gebaseerd onderzoek van Lucas. De gebruikers van vandaag zijn gewend om thuis met vele malen eenvoudigere software te werken. De gebruikers die klagen over de moeilijkheid van het ERP systeem boeken rustig online hun vakantie. Het is zaak om serieus aandacht te besteden aan de gebruiksvriendelijkheid van de systemen binnen een organisatie. Want trainingen kosten tijd, veel verdwaalde gebruikers kosten tijd, support geven kost tijd. En die kosten drukken de winst. Ik help u graag met het gebruiksvriendelijk maken van uw systemen.

Bron: Oja, M., Lucas, W. (2010). Evaluating the usability of ERP systems. Fifth Pre-ICIS workshop on ES Research, St Louis 2010 1

Op de hoogte blijven?

Maandelijks maak ik een selectie artikelen en zorg ik voor wat extra context bij de meer technische stukken. Schrijf je hieronder in:

Mailfrequentie = 1x per maand. Je privacy wordt serieus genomen: de mailinglijst bestaat alleen op onze servers.