Agile is dood, leve agility!

An article, posted more than 3 years ago filed in , , , , , , & .

Niet lang nadat ik een eerste post had geschreven in mijn miniserie over het agile manifesto kwam ik een talk tegen van Dave Thomas, een van de opstellers van het manifest voor agile software ontwikkeling, die verklaarde dat Agile dood is.

Agile is dood, leve agility!

TLDW (too long, didn’t watch); Agile is geen zelfstandig naamwoord, dus ‘Agile Manifest’ is sowieso een raar begrip, maar het verkoopt lekker. Agile wordt verkocht als een kant en klaar pakketje wijsheden dat je gemakkelijk kunt implementeren met behulp van (goed betaalde) experts. Deze wijsheden worden gepresenteerd als universeel (iets dat geen enkele regel is). Probeer daarentegen altijd stapsgewijs je proces, product, project (… eigenlijk alles) verder te optimaliseren volgens het enige universele stappenplan dat er is:

  1. Weet waar je je bevind
  2. Neem een klein stapje naar je doel
  3. Leer en pas je begrip van de situatie aan
  4. Herhaal

Probeer het zo minimaal mogelijk aan te kleden, en pas op voor mensen die redeneren vanuit angst (zoals het wel of niet onder controle hebben van het halen van een deadline). Hiervoor is wel lef voor nodig; de slotboodschap is dan ook: Agile is not what you do, Agility is how you do it; Agile is niet wat je doet, wendbaar is hoe je de zaken aanpakt.

Geheel uit m’n hart gegrepen (al geef ik niet zoveel om het taalgeneuzel rondom wel/geen zelfstandig naamwoord ;) ), en deze zienswijze was ook exact de aanleiding voor deze serie. Wordt vervolgt!

Dit is een artikel in een een serie over het agile manifesto.

De afbeelding is afkomstig uit de video: Agile is dead

Op de hoogte blijven?

Maandelijks maak ik een selectie artikelen en zorg ik voor wat extra context bij de meer technische stukken. Schrijf je hieronder in:

Mailfrequentie = 1x per maand. Je privacy wordt serieus genomen: de mailinglijst bestaat alleen op onze servers.