Al zoekende naar een goede illustratie van wat ‘Usage creep’ nu is kwam ik op usage creep bij Tasers. Tasers zijn geen pistolen, maar ook geen pepperspray. Waar Tasers eerst bedoeld waren als alternatief voor pistolen, met als voordeel een verminderd risico is op een dodelijke afloop, werden Tasers steeds vaker gebruikt in situaties waar Pepperspray afdoende zou zijn geweest. Met als pijnlijke bijkomstigheid dat tasers niet zó onschuldig zijn.
Wanneer nieuwe middelen worden geïntroduceerd om een bepaald doel te bereiken of probleem op te lossen komt het vaak voor dat deze middelen ook gebruikt worden voor andere zaken. Andere zaken die dan (ineens) binnen bereik liggen. Een arrestatie waarbij je als politieagent toch fysieke inspanning bij nodig hebt wordt ineens gemakkelijk met behulp van een Taser, en assistentie is niet langer nodig…
Bij software is het eigenlijk niet anders (gelukkig komen er over het algemeen geen mensen mee om [1]). De tekstverwerker die eerst gewoon de typemachine voorzag van een gemakkelijke manier om paragrafen boven een ander te zetten, werd ook geleverd met een manier om letters krom te zetten. En dus verschenen er WordArt/TextArt ‘kunstenaars’.
Een systeem om klantcontacten en andere klantgerelateerde informatie mee bij te houden bleek plotseling gemakkelijk ingezet te kunnen worden als ideaal monitoringssysteem van wie wat doet - of wie wat niet doet, waardoor vervolgens iedeereen zich genoodzaakt voelt om zoveel mogelijk aan in te voeren, opdat diens ‘activiteit’ maar gezien wordt.
Soms zijn die niet beoogde mogelijkheden leuke bijkomstigheden. Zoals de spelling laten controleren (hoewel je daarmee misschien ook niet altijd blij moet zijn) en gebruik te maken van knip- en plakfunctionaliteit.
Ongewenste verschuivingen in het gebruik van nieuwe zaken komen in de praktijk helaas maar al te vaak voor: werknemers die drukker bezig zijn met de juiste kromming van de titel, of managers die vragen om uitgebreidere rapportages, gewoon omdat het nu zo gemakkelijk is (voor hen).
Features zijn niet altijd gratis, zelfs wanneer je er niet direct voor hoeft te betalen. Jezelf, of je organisatie, beperkingen opleggen kan zelfs beter werken. Blijf focus houden. Laat je niet afleiden (of denk in ieder geval na over de consequenties daarvan). Pas op voor ongewenste verschuivingen in gebruik, dat is usage creep.
Afbeelding door Jason Edward Scott Bain gehost door wikipedia
Vond je dit leuk, volg me op Mastodon, voeg die RSS, euh ATOM feed toe aan je feedreader, of schrijf je hieronder in op mijn nieuwsbrief.
Dit artikel van murblog van Maarten Brouwers (murb) is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie .