Stop de oorlog

An article, posted about 21 years ago filed in rede, oorlog, vrede, irak & murbed.

Proloog 10 februari 2003: Na de kersttoespraak, die alweer enige tijd geleden op uw digitale deurmatje is gevallen, is het weer tijd voor wederom een nieuwe editie van :murbed: ... hey, dit is de eerste van 2003! 
Wel, waarschijnlijk is het vorige gemurbde meeltje over vertrouwen niet gelezen en vertaald door de NSA, FBI, CIA of whatever... anders had ik dit e-mailtje niet hoeven te schrijven ;) 

Proloog 12 januari 2009: Al voor dat ik blogde, dat is nog niet eens zo lang geleden, stuurde ik mensen uit mijn adressenlijst zo af en toe e-mails met een stukje van mijn kant. Op dit moment ben ik deze bij elkaar aan het verzamelen en online aan het zetten.


STOP DE OORLOG!
 
De oorlog staat voor de deur als we de Amerikaanse berichten mogen geloven. Amerika, en overigens ook Engeland, Australie, en enkele andere landen, oefenen druk uit op de internationale gemeenschap om ook hun steun te betuigen aan dit offensief tegen het terrorisme. Of hun offensief voor goedkope brandstoffen als bijvoorbeeld olie?
Voor het gemak zal ik in dit betoog, tegen de oorlog in Irak, enkel Amerika noemen als het land dat de oorlog in Irak propagandeert, het zijn er natuurlijk wel wat meer.
Amerika wil Irak aanvallen omdat dit land een gevaarlijke terroristische natie is die met zijn wapen arsenaal in staat is grote schade toe te richten aan de wijze waarop wij hier in het westen samen leven. Tel daar bij op het feit dat de bevolking wordt onderdrukt door een dictator die het niet bepaald nauw neemt met de mensenrechten.
Het idee van de regering Bush klinkt logisch en het is ook heel simpel. We nemen de wapens weg en zorgen dat er een democratische regering aan de macht komt. Met behulp van een groot leger nemen wij gewoon de controle over en zullen wij Irak begeleiden naar een democratisch land.
Helaas is Irak niet een land dat volledig alleen staat. Osama Bin Laden heeft onlangs al te kennen gegeven dat moslims een aanval op Irak moeten beschouwen als een aanval op de Islam. Er woedt een heilige oorlog aldaar, tegen de niet-moslims.
Als Irak aangevallen wordt door Amerika staat het hele midden oosten op zijn kop, als niet de hele fundamentalistische moslim gemeenschap in de hele wereld. Het is ook niet zo dat de haat gevoelens aldaar geheel uit het niets komen. Niet dat ik begrip heb voor het geweld dat ze gebruiken.
Het westen is in de loop van de geschiedenis te slordig omgesprongen met die regio (zoals met wel meer regio's). Dit egoïstische gedrag heeft er bepaald niet aan toe bijgedragen dat de bevolking in die gebieden het westen ging liefkozen en ging bewonderen voor hun manier van samenleven en omgaan met anderen.
Het Midden-Oosten is erg onrustig, erg onstabiel, en het enigste wat ze eigenlijk nodig hebben is rust. Niet omdat ze op die manier hun wapenarsenaal uit kunnen bereiden maar om hun te bezinnen op oplossingen voor de problemen die ze hebben. Ook vanuit de Islamitische buurlanden wordt er druk uitgeoefend op Irak, alleen op een meer gematigde toon.
Het overdreven cowboy gepraat van Bush leidt tot niets anders dan nog meer irritatie, zelfs bij niet-Islamitische landen als Frankrijk, België en Duitsland. De economie raakt in onbalans en niemand kan zich meer veilig voelen omdat terrorisme geen grenzen kent. De problemen in het Midden Oosten zullen iedereen raken, ook wat betreft de veiligheid.
Om aanslagen 'tegen te gaan' moeten iederen aan privacy inboeten alleen omdat men niemand meer kan vertrouwen. Waarom niet? Omdat mensen ontevreden zijn. Omdat ze onderdrukt en niet gerespecteerd worden.
Problemen los je niet op met geweld. Geweld versterkt de haat alleen maar.
Het dialoog zal altijd uitkomst kunnen bieden. Het is in eerste instantie de meest lastige weg, maar wel de meest eerlijke weg. Maar op langere termijn haalt iedereen daar zijn winst uit.
 
    "Vergeldt niemand kwaad met kwaad; hebt het goede voor met alle mensen"
 
                    Paulus in Romeinen 12:17 (bijbel :p)
 
----
 
Misschien komt dit bericht een beetje laat voor jou, maar hoe dan ook: Als jij ook tegen de oorlog bent dan is aanstaande zaterdag 15 februari de dag om je stem te laten horen! Komt allen om 1 uur naar de Dam in Amsterdam. Er rijden ook bussen vanuit diverse steden in Nederland (zo ook Enschede). Kijk voor meer informatie op http://www.wereldcrisis.nl
(zojuist heb ik vernomen dat de 5 bussen die vanuit enschede vertrekken vol zitten, je zou het er op kunnen wagen, maar de NS rijdt natuurlijk ook nog steeds)
 
Door: Maarten Brouwers
 
ps: meer verdieping?
 
http://tegenlicht.vpro.nl - de site van het VPRO programma Tegenlicht met kritische beschouwingen over van alles wat de burger in de nieuwe wereld aan gaat.
http://opendemocracy.net - zoals de naam al doet vermoeden, een gratis toegankelijke onafhankelijke informatie bron voor de meest uit eenlopende zaken, zo ook de oorlog in irak (engelstalig). 
 
(ja het klopt wanneer je dacht dat je dit bericht ook niet op http://islink.nl hebt gelezen... ;) )
 
Misschien helpt het ten slotte nog om enige keywords te vermelden zodat ik dit keer wel wordt opgepikt en gelezen wordt als verdacht e-mail berichtje door de Amerikaanse inlichtingendiensten ;) : TERRORIST, ATTACK, OSAMA, BIN, LADEN, KILL BUSH, BURN!!!
 
(misschien ook niet ;) )

Op de hoogte blijven?

Maandelijks maak ik een selectie artikelen en zorg ik voor wat extra context bij de meer technische stukken. Schrijf je hieronder in:

Mailfrequentie = 1x per maand. Je privacy wordt serieus genomen: de mailinglijst bestaat alleen op onze servers.