Nieuwjaarsrede 2006

An article, posted more than 18 years ago filed in nieuwjaar, rede, ikea, doelen, modder, oorzaak_gevolg, tsunami & vrede.

Beter laat dan nooit. In iedergeval sinds 2002 is deze boodschap-rond-jaarwisseling een terugkerend fenomeen. Ook afgelopen jaarwisseling kon dus niet achter mij gelaten worden zonder te worden begeleidt door een nieuw schrijven.

Toen ik begon met nadenken over 2005 was het voor mij lastig om iets te bedenken wat mij nou echt heeft kunnen opwinden. Persoonlijk was er voor mij natuurlijk de start van een nieuwe studie, zoals reeds eerder gemeld Human Technology Interaction. Met deze opleiding en mij gaat het tot dusverre allemaal goed. Op de stijl of inhoud van deze boodschap zal deze wetenschappelijke opleiding echter geen invloed hebben. Verwacht niets minder dan onbeheerste retoriek van het murbiaanse kamp!

Als er dan toch een omschrijving voor de wereld in 2005 zou moeten worden gegeven dan is het volgens mij wel modderjaar. Op te ruimen modder van de Tsunami, opgeworpen modder van Katrina en co. en doorgemodder door gevestigde partijen.

Behalve modderstromingen en aardbevingen was er niet veel beweging. Keuzes werden niet gemaakt (nee tegen EU grondwet), controle nam toe (ID kaart, meer afluister en traceer mogelijkheden) en de machtsverhoudingen veranderden nauwelijks. De natuur lijkt te doen wat de mens dit jaar niet heeft willen doen. Blijven veranderen! Alleen waren deze bewegingen buiten onze controle om.

Ik hoop dat we het komende jaar wel durven te modderruimen. Geen troebelheid, maar helderheid, geen stilstand maar vooruitgang. Vooruitgang krijg je door heldere keuzes te maken, maar ook door te gaan voor verfrissende oplossingen.

Om tot juiste keuzes te komen dienen problemen helder te worden geformuleerd. Informeren bij alle betrokkenen en vervolgens de hoofdlijnen hieruit te halen. Geen compromissen sluiten, maar proberen tot een zo'n goed mogelijke beslissing te komen.

Keuzes dienen ook origineel te zijn. Met herhalen wat we reeds hebben gedaan zal ons op een gegeven moment niet meer veel verder brengen (of in ieder geval niet verder dan zij die het zelfde doen, hetgeen de relatieve stilstand is). Wij kijken op het moment liever de kat uit de boom. Kijk naar onze cultuur (heeft Nederland wel een cultuur?), kijk naar hoe we leven...

Ikea, Ikea, Ikea. Onder een communistisch regime zouden wij niet tevreden zijn met de zelfde paar schoenen aan ieders voet. Maar tevreden lijken wij wel te zijn met dezelfde woonkamer inrichtingen, netzoals onze buren, vrienden en kennissen.

Als wij al tot rust komen in een ach-het-ziet-er-toch-goed-uit-het-zal-zich-houden-tot-de-volgende-trend inrichting, hoe moet men dan geïnspireerd worden om tot ideeën te komen die ons verder doen laten komen?

Dat de Scandinavische landen meer communistische trekjes kennen, in ideële zin, dan ons land was reeds bekend. Maar zouden ze met het exporteren van meubels en kleding ook de veel minder ideële controle politiek inspireren? Ik weet dat ze er moeten zijn, oorzaak-gevolg relaties tussen controle, herhaling, saaiheid, stilstand, creativiteit en innovatie. Maar waar? Hoe werken ze?

Laten we in 2006 gaan modderruimen. Onze blik verhelderen. Openstaan voor creativiteit van binnen en buiten. En niet de reeds belopen wegen tot vervelens toe blijven bewandelen. Beseffen dat vroeger altijd beter had gekund en daar met z'n allen, en voor iedereen daar naar streven. Laten we doelen helder stellen en alleen echte problemen aanpakken. Niet langer gevolgen aanpakken maar de problemen. De rotzooi wel opruimen, maar wel vooruit blijven denken. Geen terrorisme aanpakken, maar het verslinden van energie. Geen hogere dijken, maar het opwarmen tegen gaan. Modderruimen, niet afdekken met stro. Succes daarmee! Een goed jaar toegewenst, ook namens Mariëlle!

Op de hoogte blijven?

Maandelijks maak ik een selectie artikelen en zorg ik voor wat extra context bij de meer technische stukken. Schrijf je hieronder in:

Mailfrequentie = 1x per maand. Je privacy wordt serieus genomen: de mailinglijst bestaat alleen op onze servers.