Islam hier, bankiertje daar, allemaal schandaaltjes bij elkaar Gelukkig is het een nieuw jaar!

An article, posted more than 9 years ago filed in nieuwjaar, rede, nieuwjaarsrede, politiek, rankabrand, mening, cultuur & economie.

De wereld is van iedereen en grenzen zijn slechts discriminerend, beste PVV’ers. Voorspoed, ja ook die van jullie(!) ras-Nederlanders, komt voort uit kruisbestuivingen tussen culturen. En zionisten, laat nou gewoon die mensen in de West Bank en de Gaza met rust (of beter ga gewoon eens samenleven in hetzelfde land zonder een religieus uitgangspunt (naar goed Frans voorbeeld…)). Ow en autorijders: als jullie gewoon meer met het OV gaan dan waren er geen wijken waar mensen eerder sterven door fijnstof en zouden we er allemaal ook nog eens sneller mee kunnen reizen (want vaker per uur) en zou de CO2 uitstoot van Nederland ook nog eens dalen én dan hebben we de effecten op extremisme dat gefinancierd wordt met de opbrengsten en conflicten voortkomend uit jullie olie-honger nog niet benoemd… ow autorijder, je dacht dat je Charlie was, hûh?. Gelukkig is dit jaar eindelijk duidelijk geworden voor die ‘Zwarte piet Moet blijven, maar ik ben geen racist’-mensen dat Zwarte Piet toch echt niet meer van deze tijd is.

Islam hier, bankiertje daar, allemaal schandaaltjes bij elkaar

Maar ja. Voorspoed komt voort uit kruisbestuivingen tussen culturen. Als nu niet alle yuppen op dezelfde schaarse grond zouden gaan wonen zouden de binnensteden van de grote steden waardoor deze versaaien tot een monocultuur van bakfiets-eigenaren en Apple-gebruikers. Als die hoogopgeleiden nu niet alles online zouden bestellen, maar lokale producten zouden kopen bij lokale ondernemers dan zouden de winkelstraten er niet zo saai uit zien en was de armoede onder kleine zelfstandigen vast ook minder. En die globalisatie is dan wel gemakkelijk voor die IT’ers, voor zij die iets doen waar ze in het buitenland voor staan te trappelen is de hardheid van de nieuwe concurrentie een grote bron van onzekerheid en spanning. Laat staan de wens van die Groenen die de anderen niet hun lange douchebeurten in de ochtend gunnen: mogen we ook niet een keer ontspannen?!

We hebben over te veel zaken veel te weinig met elkaar. En aangezien dé publieke opinie niet bestaat schiet de politiek willekeurigere wegen in, reagerend op de niet-democratische maar zo spraakzame spreekbuizen. De twitteraars, de columnisten (tekenaars hebben over het algemeen niet zo heel veel invloed, of wel?), de Mauricen en de stand punt ennellers, de murbs… Islam hier, bankiertje daar, allemaal schandaaltjes bij elkaar. En daar maken we dan wetsvoorstellen voor. Door de afwezigheid van een achterban die dwars door sociale lagen gaat richten de partijen zich steeds meer op strategisch gekozen doelgroepen. En die voor hen aansprekende one-liners combineren wat minder met een alomvattende visie op de samenleving. De verzuiling heeft plaats gemaakt voor vervloering. De ene shopt zich gaar bij de Primark en Ikea de ander op internet met rankabrand bij de hand en weer anderen lopen de boutiques langs voor de allerlaatste mode. Zijn we eigenlijk nog wel een samenleving?

De wereld is complexer - maar daarmee ook mooier - dan we weten. We hebben nog veel te leren, en veel te beleven en veel te doen. Verword niet de radicale subcultuur van je eigen vriendengroep (en/of collegagroep). Vanuit interesse in elkaar, in plaats van frustratie over. Mijn voornemen voor dit jaar is me dan ook om me meer te interesseren voor zij die ik niet ken. De ander proberen te begrijpen, en misschien kunnen we elkaar ook helpen … ik weet dat velen van jullie dat al doen. Ik nog niet. Ik herhaal het dan ook vooral voor mijzelf: voorspoed komt voort uit kruisbestuivingen tussen culturen. Gelukkig nieuwjaar mensen! :)

Op de foto zien we overigens enkele Darwin-vinken op de Galapagos, die hier aantonen dat ze hyperadaptief zijn aan de veranderende omgeving.

Op de hoogte blijven?

Maandelijks maak ik een selectie artikelen en zorg ik voor wat extra context bij de meer technische stukken. Schrijf je hieronder in:

Mailfrequentie = 1x per maand. Je privacy wordt serieus genomen: de mailinglijst bestaat alleen op onze servers.