2016: Een betere wereld...

An article, posted almost 4 years ago filed in , , , , & .

Gelukkig dit jaar weer (alsof jullie nog niet genoeg meningen hebben te verwerken), zoals vanouds, op de enige juiste christelijke valreep: 6 januari, de dag waarop de drie wijzen uit het oosten het lieve kleine kinderke kwamen bezoeken. Ik kom ook uit het oosten. Maar daar wil ik weinig mee zeggen. De jaarlijkse nieuwjaarsrede van 2015!

2016: Een betere wereld...

Niet alles waar we invloed op hebben, kunnen we overzien. Soms leidt dat tot het idee dat zaken té groot zijn om nog invloed op uit te kunnen oefenen. Verkiezingen worden genegeerd onder het mom dat een stem toch niet uitmaakt. Protesteren zou geen zin hebben. En het liken of sharen van dat ene berichtje al helemaal niet. Wanneer ik aan het einde van de dag naar het oud-plastic inzamelpunt loop met een klein tasje oud-plastic en ik over de straten de plastic tasjes van de dagmarkt zie dwarrelen denk ik ook wel eens…

We zeggen wel dat de maatschappij individualistisch is geworden, maar als we zelf geen verantwoordelijkheid nemen voor alle consequenties van ons eigen handelen, is deze vooral hedonistisch.

Zelfingenomen cynisme ligt op de loer: die vluchtelingen komen hier alleen maar vanwege het geld (hetgeen je doet afvragen waartoe de persoon die dit uitspreekt op aarde is), die klimaatwetenschappers zitten alleen maar hun eigen subsidiepotjes te verdedigen. En anti-zwartepieten willen gewoon een ons kinderfeestje verpesten. Cynisme. Het is dan ook niet meer erg dat je het grotere probleem negeert en gewoon op zondag naar de IKEA gaat. Dat er een oorlog is die levens en landen verwoest, dat er een klimaatverandering aanstaande is die waarschijnlijk nog meer oorlogen zal opleveren, en die onze levens meer zal veranderen dan deze best-wel-eventjes-eens-een-keer-comfortabele-kerst.

Je kunt niet alles goed doen, maar je ergens voor inzetten, iets goeds aan iets bijdragen of gewoon het beste proberen te doen, is verre van een verkeerde zaak.

In de jaren ’90 (van de…) werden we nog aangesproken op ons gedrag inzake het milieu met de slogan: “Een beter milieu begint bij jezelf”. We mogen dit best generaliseren (en betekent milieu ook niet gewoon omgeving en is ons dorp niet aarde-dekkend geworden?): Een betere wereld begint bij jezelf.

Gelukkig nieuwjaar mensen!

Op de hoogte blijven?

Maandelijks maak ik een selectie artikelen en zorg ik voor wat extra context bij de meer technische stukken. Schrijf je hieronder in:

Mailfrequentie = 1x per maand. Je privacy wordt serieus genomen: de mailinglijst bestaat alleen op onze servers.