Neem toch eens de tijd voor een adempauze. Is direct antwoord kunnen geven belangrijker dan een weloverwogen antwoord?

Ik ken een meisje, een vriendin. Ze is niet erg spraakzaam. Ze is niet ad rem. Ze kan je misschien een tijdje vragend of misschien zelfs wel bedenkelijk aankijken, alsof zij je niet begrijpt. Maar dat doet ze wel. Ze denkt gewoon na: “Is het de moeite waard, kan ik dit wel zeggen?” Dat ze misschien bescheiden zou kunnen zijn is eigenlijk niet iets waar de meesten meer aan denken. “Spreken is zilver, zwijgen is goud,” wordt vaker gezegd dan in de praktijk gebracht.

De zelfverzekerdheid van Amerikaanse tiener, zo bleek onlangs, is groter dan ooit. In Nederland zal het wel niet veel anders zijn. Bescheidenheid, bedachtzaamheid en terughoudendheid zijn geen eigenschappen die meer gewaardeerd worden. Direct antwoord kunnen geven is belangrijker dan een weloverwogen antwoord.

Fouten worden in Nederland misschien nog niet geaccepteerd, op Amerikaanse scholen worden ze genegeerd om op die manier het zelfvertrouwen niet te veel te beschadigen. Het lijkt mij tijd voor een kentering. In plaats van, zoals sommige Amerikaanse onderzoekers voorstellen, de maat van zelfverzekerdheid aan te passen om beter onderscheid te kunnen maken tussen ‘ontzettend zelfverzekerd’ en ‘onbegrensd zelfverzekerd’, kan misschien beter het belang ervan heroverwogen worden. Is het maken van fouten minder erg dan het hebben van een lagere zelfverzekerdheid?

Het gemak waarmee sommigen denken serieuze uitspraken te doen over alles en nog wat. Mensen die schrijven en roepen zonder zich te baseren op feiten. Zonder te accepteren dat ze het misschien wel niet zo goed weten als de persoon die tegenover hen staat. Soms is nederigheid toch echt wel gepast. Soms heb je te maken met iemand die meer weet, of meer zou kunnen weten. Geef mij maar de eerlijkheid van de pauze, waarin nagedacht wordt. Geef mij maar het excuses dat je het niet helemaal zeker weet; alles liever dan het zelfverzekerd misverstanden de wereld in slingeren. De wereld is al chaotisch genoeg. Neem toch eens de tijd voor een adempauze.

Op de hoogte blijven?

Maandelijks maak ik een selectie artikelen en zorg ik voor wat extra context bij de meer technische stukken. Schrijf je hieronder in:

Mailfrequentie = 1x per maand. Je privacy wordt serieus genomen: de mailinglijst bestaat alleen op onze servers.