Een nieuwsrubriek bestaat voornamelijk uit 3 dingen: het eigenlijke nieuws, achtergrond analyses en opinie. Waar nieuws feitelijke beschrijvingen zijn van wat er is gebeurd, zijn achtergrond analyses pogingen om te achterhalen wat die feiten veroorzaakte. Bij opinie stukken, ten slotte, wordt geprobeerd de tijd te duidden: Wat is er aan de hand met ons als samenleving?
Het achterhalen van 'wat er aan de hand is' kan eigenlijk niet op basis van waarneembare feiten, maar zijn veelal ‘educated guesses’. Gokjes door mensen die er ervaring mee hebben.
<p>Deze week schreef Bas Heijne in de NRC over <a href="http://weblogs.nrc.nl/heijne/2010/05/29/heulen-met-de-tijdgeest/">hoe politiek commentaar is verworden tot een ‘voetbalanalyse’</a>: “Femke was goed als altijd, maar niet beter dan goed als altijd en dus niet goed genoeg.” Er wordt eigenlijk heel veel niets gezegd, om het maar te kunnen hebben over dat moment dat geweest is.<br /> </p><p>De week hiervoor schreef Joris Luyendijk in het magazine van dezelfde krant te <a href="http://weblogs.nrc.nl/luyendijk/2010/05/20/joris-de-draak-en-het-meisje-2/">overwegen of hij niet van geëngageerde journalistiek over moest gaan naar engagerende journalistiek</a>. Want stukken die enkel aan het denken zetten, daar bereik je toch weinig mee als auteur.</p><p><strong>Misschien ontbreekt uit het rijtje in de introductie (nieuws, achtergronden en opinie) inderdaad een vierde type bericht. Activatie. </strong>In sommige landen is het niet vreemd om als krant op te roepen op welke partij er gestemd zou moeten worden. Waarom zou een nieuwsmedium zich niet meer mogen roeren in de debatten. Objectief zijn is onmogelijk. Tegelijkertijd is enkel beschouwende opinie weliswaar een manier van tijd en ruimte vullen, het heeft de neiging om ‘perverse trekjes’ (Bas Heijne) te krijgen. Waarom dan niet de tijd en ruimte vullen met een beetje propaganda die aanzet tot actie bij het publiek, die ons verteld wat we zouden moeten of kunnen doen. Joris, zet ‘m op!</p>
Vond je dit leuk, volg me op Mastodon, voeg die RSS, euh ATOM feed toe aan je feedreader, of schrijf je hieronder in op mijn nieuwsbrief.
Dit artikel van murblog van Maarten Brouwers (murb) is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie .