Activerende propaganda

An article, posted about 14 years ago filed in nieuwjaar, achtergrond, actualiteit, duiding, nieuws, propaganda & opinie.

Een nieuwsrubriek bestaat voornamelijk uit 3 dingen: het eigenlijke nieuws, achtergrond analyses en opinie. Waar nieuws feitelijke beschrijvingen zijn van wat er is gebeurd, zijn achtergrond analyses pogingen om te achterhalen wat die feiten veroorzaakte. Bij opinie stukken, ten slotte, wordt geprobeerd de tijd te duidden: Wat is er aan de hand met ons als samenleving?

Het achterhalen van 'wat er aan de hand is' kan eigenlijk niet op basis van waarneembare feiten, maar zijn veelal ‘educated guesses’. Gokjes door mensen die er ervaring mee hebben.

  <p>Deze week schreef Bas Heijne in de NRC over <a href="http://weblogs.nrc.nl/heijne/2010/05/29/heulen-met-de-tijdgeest/">hoe politiek commentaar is verworden tot een ‘voetbalanalyse’</a>: “Femke was goed als altijd, maar niet beter dan goed als altijd en dus niet goed genoeg.” Er wordt eigenlijk heel veel niets gezegd, om het maar te kunnen hebben over dat moment dat geweest is.<br /> </p><p>De week hiervoor schreef Joris Luyendijk in het magazine van dezelfde krant te <a href="http://weblogs.nrc.nl/luyendijk/2010/05/20/joris-de-draak-en-het-meisje-2/">overwegen of hij niet van geëngageerde journalistiek over moest gaan naar engagerende journalistiek</a>. Want stukken die enkel aan het denken zetten, daar bereik je toch weinig mee als auteur.</p><p><strong>Misschien ontbreekt uit het rijtje in de introductie (nieuws, achtergronden en opinie) inderdaad een vierde type bericht. Activatie. </strong>In sommige landen is het niet vreemd om als krant op te roepen op welke partij er gestemd zou moeten worden. Waarom zou een nieuwsmedium zich niet meer mogen roeren in de debatten. Objectief zijn is onmogelijk.  Tegelijkertijd is enkel beschouwende opinie weliswaar een manier van  tijd en ruimte vullen, het heeft de neiging om ‘perverse trekjes’ (Bas  Heijne) te krijgen. Waarom dan niet de tijd en ruimte vullen met een  beetje propaganda die aanzet tot actie bij het publiek, die ons verteld wat we zouden moeten of kunnen doen. Joris, zet ‘m op!</p>

Op de hoogte blijven?

Maandelijks maak ik een selectie artikelen en zorg ik voor wat extra context bij de meer technische stukken. Schrijf je hieronder in:

Mailfrequentie = 1x per maand. Je privacy wordt serieus genomen: de mailinglijst bestaat alleen op onze servers.